lørdag 2. juni 2012

Tanti auguri Italia


I dag feires Italias nasjonaldag, Festa della Repubblica. Den 2. juni 1946 ble det ble holdt folkeavstemning for å avgjøre om Italia fortsatt skulle ha monarki. Kongen, Vittorio Emanuele III hadde hatt litt for tett tilknytning til Mussolini og han flyktet fra Roma da tyske tropper rykket inn etter fascistenes fall, dette gjorde ham svært upopulær. Utfallet ble at monarkiet ble avvist med 45.7 % av stemmene til fordel for 54.3 % som var for republikk. Vittorio Emanuele og sønnen Umberto II, som hadde overtatt ansvaret i et forsøk på å roe det hele ned, måtte reise i eksil. Republikkens seier har siden blitt feiret som Italias nasjonaldag den 2. juni.


Flyshow over Vittoriano på nasjonaldagen (Foto: via)


Det ble også skrevet en ny grunnlov, Constituzione della Repubblica Italiana, som skulle hindre at monarkiet og fascismen kom tilbake. Kongefamilien fikk innreiseforbud i Italia (opphevet i 2002). Fra nå av skulle parlamentet velge en president som så foreslår en statsminister for parlamentet. 

Første side av Den italienske Grunnloven fra (Foto: via )


Dagens president Giorgio Napolitano bor i likhet med de foregående presidentene i Palazzo del Quirinale, som tidligere var pavens sommerresidens, fordi her oppe i høyden, (60 meter over havet og den høyeste av Romas syv høyder) var klimaet sunnere med færre malaria mygg. Etter at Roma ble utropt til offisiell hovedstad i 1871 ble palasset kongeresidens for den nye kongen av Italia, Vittorio Emanuele II helt frem til avstemningen i 1946.


Palazzo del Quirinale kan besøkes nesten hver søndag untatt om sommeren fra kl 08.30 - 12.00. Det er vaktskifte utenfor palasset daglig kl. 15.15 i september - mai, fra juni - september er vaktskifte bare på søndager kl 12.00.


Palazzo del Quirinale (Foto: Marianne/Mitt Roma)På grunn av de siste ukenes mange jordskjelv har presidenten bestemt at nasjonaldagen skal feires for å uttrykke solidaritet og nasjonal enhet. Han dediserer dagen til jordskjelvofrene i Emilia og andre områder. I Roma feires nasjonaldagen med kransnedleggelse ved Den ukjente soldats grav foran Vittoriano kl 09.10 og deretter går den en militærparade kl. 10.00 ned Via Fori Imperiali og rundt Il Vittoriano og ned mot Circo Massimo.Il Vittoriano og Den ukjente soldats grav (Foto: Marianne/mitt Roma)


Il Vittoriano (Foto: Marianne/Mitt Roma)Senere på dagen fortsetter feiringen i Giardini de Quirinale som kun åpnes for denne ene dagen i året for byens borgere. Det er gratis inngang for alle fra kl. 15.00 - 19.00. 


Giardini de Quirinale (Foto: via)


For noen år siden anbefalte jeg denne unike sjansen til å se presidentens store hage til noen venner, rapporten var: en nydelig hage, men alt for mange mennesker, køer overalt!
Tanti auguri italia!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar