torsdag 6. desember 2012

Mitt Romas julekalender - sjette desember


I dag er det Sankt Nikolas-dagen, en ortodoks og katolsk høytidsdag til minne om Sankt Nikolas. Eller en festdag for SinterklaasSanta Claus eller Nilsmesse - kort sagt julenissens bursdag.  Historien om Nikolas den hellige er en blanding av få fakta og mye legende. Han ble født i Lykia sørvest i Tyrkia på slutten av 200-tallet e.Kr, der ble han som ung mann vigslet til biskop av Myra. Det finnes utallige legender om Nikolas' nestekjærlighet, han hjalp fattige folk med gaver, noen ganger ga han bort sekker med gull, andre ganger lindret han hungersnød ved å etterfylle kornlagrene, han viste seg på havet og stilnet stormen (derfor er han også skytshelgen for sjøfolk og reisende). At Sankt Nikolas døde 6. desember (i 343 e.Kr), sammenblandet med den gamle skikken med å gi gaver midtvinterstid og Nikolas' nestekjærlighet i form av sekker med gaver, førte til at han etterhvert ble forbundet med gaver og julefeiring.


Sankt Nikolas (Foto: via)


Den moderne julenissens fremste opphavsmann er den amerikanske presten Clement C. Moore, som i 1882 skrev diktet A Visit of St. Nicholas til barna sine. Dette ga verden en nattlig gavebringer med slede, reinsdyr og en sekk med gaver på ryggen, som kommer inn gjennom skorsteinen og fyller barnas strømper med leker og godteri. Han har blitt rundmaget og leende, rødkinnet og hvitskjegget, men diktet nevner ikke noe om hans drakt. Gjennom Coca Colas reklamekampanje i 1931 fikk vi en versjon som ble universelt akseptert - en fet julenisse med rød pelskantet jakke med bredt belte - og den røde bispedrakten til Sankt Nikolas forsvant til fordel for en kortere julenissedrakt. I de nordiske landene har legendene om Nikolas smeltet sammen med fjøsnissen og blitt til vår julenisse. I Italia kommer la Befana den 6. januar. Dette er en gammel dame som kommer flyvende på et kosteskaft, men i motsetning til heksen er hun snill og deler ut gaver til snille barn i julestrømpene deres.


Et ikon av Sankt Nikolas i et av S. Nicola in Carceres sidekapell (Foto: her)


Kirken som er viet til Sankt Nikolas i Roma heter Basilika S. Nicola in Carcere og ligger rett ved Teatro di Marcello på Forum Holitorium, antikkens grønsaksmarked og ved byens eldste antikke krøttermarked, Forum Boarium. Kirken er bygd inn i tre templer fra republikansk tid, noen av restene kan fremdeles beundres fra utsiden. Templene var viet Juno Sospita, Janus og Spes, til minne om romernes militære seire under republikken.


Basilika S. Nicola in Carcere bygget inn i tre republikanske templer (Foto: her)

Kirken fikk sin nåværende form i 1128 og fasaden er fra 1599, den ble også brukt som fengsel og derav navnet Sankt Nikolas i fengselet (carcere). I krypten under kirken er det mulig å se rester av templenes fundamenter også en smal vei som gikk ned til Tiberens elevebredd finnes her.


Tempelet for Juno Sospita i krypten under S. Nicola in Carcere (Foto: her)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar