torsdag 19. desember 2013

Mitt Romas julekalender

Nittende desemberAugustus' eneste biologiske barn Julia, ble en viktig brikke i allianser som skulle sikre ham en etterfølger på tronen. Hun ble giftet bort tre ganger, og fikk fem barn. Men mye gikk galt underveis. Allerede som to-åring ble hun forlovet bort til en sønn av en politisk alliert, men giftet seg aldri med ham. Den dagen hun blir født skiller Augustus seg fra hennes mor Scribonia (for å gifte seg med Livia) og tar med seg Julia like etterpå. I tråd med romersk skikk erklærer han seg som patria potestas for sin datter. Da Julia blir fjorten/femten blir hun giftet bort til tanten Octavias sønn, Marcellus, men han dør to år senere.   Julia (Foto: via)


Den 25 år eldre Marcus Agrippa blir nå hennes nye ektemann. Et ganske lykkelig ekteskap, og de får fem barn sammen: Gaius Caesar, Julia d.y., Lucius Caesar, Agrippina d.e. (mor til keiser Caligula) og Agrippa Postumus (født etter at Agrippa døde 51 år gammel). Julia blir fort gift på nytt, denne gangen med sin stebror Tiberius, han var allerede lykkelig gift med Vipsania Agrippina, men måtte skille seg fra henne. Denne nye alliansen var nødvendig for Augustus, men en tragedie for de to nye ektefellene. Det endte med skilsmisse da Julia ble forvist for utroskap i år 2 f.Kr. Julia hadde mange affærer og var kjent for å leve et vilt og utsvevende liv. Et av mange rykter sa at hun hadde hatt sex på det samme offentlige stedet på Forum der faren hennes hadde lagt frem sin "moralske" lovgivning. Julia og hennes to eldste sønner, som Augustus adopterte i 17 f.Kr.(Foto: via)


Augustus, som forfektet høy moral og streng familiepolitikk kunne ikke lenger overse datterens sidesprang og dårlige rykteKeiserens første reaksjon var nådeløs. Han gikk til senatet, fordømte sin egen datter, skadet hennes ettermæle ved å ødelegge alle skulpturer av henne og forviste henne til Pandataria, en liten øy utenfor vestkysten av Italia. Etter fem år fikk hun komme tilbake til fastlandet, men ikke til Roma, og hun tilbrakte resten av sitt liv i eksil. Inntektene hennes ble holdt tilbake, og til slutt døde hun i år 15 e. Kr. angivelig av underernæring, men det er mulig at hun ble sultet til døde av eksmannen Tiberius, som nå var blitt den nye keiseren. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar