tirsdag 10. desember 2013

Mitt Romas julekalender

Tiende desember


Romulus' hytte som ifølge legenden var huset til Romulus, Romas grunnlegger, ligger også ved Augustus' hus på Palatinen og er nok en grunn til at Augustus ville bo akkurat her. Dette var en bygning med et reisverk på fire eller flere stolper, flettverksvegger og et stråtak, et typisk bolighus på 700-tallet f.Kr. Hytta ble holdt vedlike helt ned til senantikken til tross for sitt enkle utseende. Stedet hadde en viktig symbolsk kraft for romerne. 


På vei til Romulus' hytte på Palatinen (Foto: Marianne/Mitt Roma)
Veggmaleri av Venus fra Pompeii (Foto: via)


Julius Caesar lot bygge et eget forum like ved Forum Romanum, byens religiøse, politiske, juridiske, økonomiske og merkantile sentrum. For å understreke Julius-familiens trojanske røtter reiste han et tempel til Venus genitrix - Venus fødersken. Gudinnen Venus var Julius-familiens stammor, som gjennom sin kjærlighetshistorie med den trojanske helten Anchises, fødte hun Aeneas. Det var Aeneas' sønn Ascanius (som tok navnet Iulus) og som ble navngiver til Julius-slekten.Detalj av Berninis skulptur i Borghesemuseet - Anchises holder urnen med asken til sine forfedre under flukten fra Troja (Foto: via)


Ifølge de antikke forfattere reiste trojanerne vestover etter nederlaget i Troja. Aeneas bar sin gamle far ut av det brennende Troja, og med sin lille sønn flyktet han til havs til han strandet på italisk jord. Her la de grunnlaget for det som senere skulle bli Romerriket. Ascanius grunnla byen Alba Longa (dagens Castel Gandolfo) i Albanerfjellene, Romas direkte forløper. Der regjerte han i tredve år og ble etterfulgt av tretten konger. Den siste av disse kongene het Numitor, og han hadde en yngre maktsyk bror kalt Amulius. Han drepte Numitors mannlige avkom og satt broren i fengsel. Han utnevnte Numitors datter, Rhea Silvia, til vestalinne og dømte henne dermed til evig jomfrudom, fordi omgang med det annet kjønn ble straffet med døden. Amulius ville på denne måten sikre seg mot at eventuelle mannlige etterkommere etter broren en dag skulle utfordre hans kongemakt. På en mirakuløs måte forente krigsguden Mars seg med vestalinnen Rhea Silvia og hun fødte tvillingene Romulus og RemusLupa Capitolina - Ulvinnen dier Romulus og Remus, bronseskulptur i Musei Captolini (Foto: via) 


Amulius beordret barna drept, men gjeteren som skulle utføre oppdraget følte medynk med de to spedbarna og gikk ned til Tiberen, laget en liten flåte og la dem på. Flåten ble liggende og smådrive og landet i det sydvestre hjørnet av Palatinhøyden. En ulvinne fant dem og tok barna til seg og diet dem i en hule - Lupercal-grotten -  til de ble funnet og oppfostret av gjeteren Faustulus. Etterhvert drepte Romulus sin bror og grunnla byen på Palatinhøyden under sitt eget navn, den 21. april 753 f.Kr. Romulus bosatte seg på Palatinhøyden og Romulus' hytte og Luperkalet ble kultsteder der Romas borgere utførte hellige ritualer for å hedre sitt opphav. Å bygge hus her knyttet dermed keiser Augustus nærmere familiens forfedre og Romas opprinnelse.

Romulus' hytte på Palatinen (Foto: Marianne/Mitt Roma)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar