tirsdag 23. desember 2014

Mitt Romas Julekalender

Tjuetredje desember

Sigrid Undset kom til Roma en sen novemberdag i 1909, her traff hun Anders Svartstad, som hun ble forelsket i, og giftet seg med etter at han skilte seg fra sin første kone. I 1911 utgav hun "Roma-romanen"- Jenny - og med den fikk hun sitt litterære gjennombrudd. Jenny avsluttes med at Gunnar besøker Jennys grav på Den ikke-katolske kirkegården ute ved Cestius-pyramiden:

Jenny Winge var blitt begravet lengst borte på kirkegården, nær ved kapellet. Det var i ytterkant av en lysegrønn og tusenfrydspettet gressbakke, hvor det bare var noen få graver enda. Sypressene var blitt plantet i kanten av plenen, men de var bittesmå enda, lignet leketøy med de spisse, svartgrønne kroner på ranke, tvunne, brune stammer, som minnet om søyler i et klosters korsgang. Hennes grav lå litt for seg selv ute i engen” (Undset s. 316)

Kirkegården ser annerledes ut i dag, den er utvidet flere ganger og de nyplantede sypressene fra den gangen er blitt høye. Kirkegården var et av de første stedene Sigrid Undset besøkte da hun kom til Roma, hun skriver til venninnen Dea:

Hær henger orangerne paa trærne og kameliarne blomstrer ude paa den protestantiske kirkegaard ved bymuren – i cypresskogen; tænk dig store kameliatrær, høie som syriner hjemme, dækket med røde og hvide blomsterrosetter! (Ørjasæter s. 68)


Helene Klaveness' grav (Foto:Marianne/Mitt Roma)


Da Undset skrev romanen Jenny, dro hun kanskje ut hit og så Helene Klaveness' grav, som nylig var oppført i den nye delen av kirkegården. Den må ha vært synlig på lang avstand der den lå ny og hvit helt for seg selv. Helene døde i Roma bare 29 år gammel. Som så mange andre led hun av en  lungesykdom, antakelig tuberkulose. Høsten 1907 hadde hun dratt til Italia for å komme til et bedre klima. Da familien fikk beskjed om at hun var blitt verre av sykdommen, dro moren og søsteren til Roma, men da de kom til Basel var Helene allerede død. De nådde Roma tidsnok til begravelsen. Hun ble begravet i februar 1908 og året etter fikk familien reist en gravskulptur på graven hennes, laget av den danske billedhuggeren Louis Hasselriis. Kanskje det var denne graven Sigrid Undset hadde i tankene da hun skrev om plasseringen av Jennys grav. I dag er skulpturen uten hode, det ble stjålet i 1995!


Helene Klaveness' grav (Foto:Marianne/Mitt Roma)


Kilder
Jenny av Sigrid Undset, 1911.
Sigrid Undset og Roma, av Tordis Ørjasæter, 1996.
Newsletter no 28. Autumn 2014, Friends of the Non-Catholic Cemetery in Rome. Link her når no 28. blir lagt ut på nyåret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar