lørdag 14. februar 2015

Per Barclay i Roma


Galleriet Ciacomo Guidi Arte Contemporanea i Roma, viser verk av den norske kunstneren Per Barclay. Oljerommene der gulvet dekkes av olje, slik at det danner seg speilinger, er kanskje det Barclay er mest kjent for, eller slik som her hos Ciacomo Guidi der installasjonen er et kar fylt med olje.  



Oljekar av Per Barclay hos Ciacomo Guidi (Foto:Marianne/Mitt Roma)
Per Barclays arbeider hos Ciacomo Guidi (Foto: via)

Per Barclay er født og oppvokst i Oslo, men er kunstutdannet i Firenze, Bologna og Roma. Han har bodd og arbeidet hele sin karrière utenlands, både i Paris og nå i Torino. Barclay arbeider med ulike materialer og elementer som stein, stål, aluminium, glass, vann og spillolje. 

Installasjon Venezia-biennalen "Uten tittel" 1989-90, Per Barclay (Foto: OSL Contemporary)


Barclay har også blitt invitert til å delta på en rekke viktige utstillinger, blandt annet som Norges representant i den nordiske paviljongen på Venezia-biennalen i 1990. Installasjonen bestod av to rektangulære glassbeholdere - den ene innenfor den andre - plassert på gulvet. Begge beholderne var fylt helt opp med vann. Den indre fløt langsomt over, og den ytres vannivå ble holdt konstant ved hjelp av elektrisk drevne pumper. Noen meter unna, også på gulvet, stod et todelt stålbasseng fylt med brukt motorolje, med en lavastein ballanserende på ene bjelken som deler bassenget. 


Skulpturlandskap Nordland, permanent installasjon, Fauske 1993, Per Barclay 


Skulpturlandskap Nordland er et stort internasjonalt skulpturprosjekt der 33 kunstnere fra 15 land i perioden 1992-1998 ble engasjert til å lage arbeider for permanent plassering ute i regionens varierte landskap. I tillegg kom to nye skulpturer i 2009 og 2010. Bakgrunnen for prosjektet var at Nordland fylke med sine 240 000 innbyggere ikke hadde et eget kunstmuseum. Det var under en idédugnad i 1988 at kunstneren Anne Katrine Dolven lanserte en idé om at fylket skulle få sin egen samling samtidskunst med en skulptur i hver kommune. 



Skulpturlandskap Nordland, permanent installasjon, Fauske 1993, Per Barclay 
(Foto: Nordland Kulturlandskap)

Barclays arbeid stod ferdig i 1993 og er plassert i Fauske, i fjæra inne i fjorden. Installasjonen består av tre elementer: to flate steinblokker av fauskemarmor hviler på metallstrukturer som står i vannkanten, vendt mot et 250 år gammelt båtnaust satt opp på stranden. Tidevannet gjør at vannstanden i fjorden skifter, slik at metallstrukturene vekselvis skjules og vises.



Uten tittel - Et gammelt båthus, Oksefjord 1990, Per Barclay (Foto: FPAC)

Barclays oljerom med hele gulvflaten dekket av olje, som ligger der stille og blank og avspeiler hele rommet, blir som en slags rekvisitt, iscenesatt av kunstneren der det endelige verket har form av et fotografi, fotografert under hans regi. I 1990 fikk Barclay et oppdrag for Artforum som resulterte i tre oljerom: Et fra et gammelt båthus i Oksefjord, et kirkerom i Spetses i Hellas og et kinesisk rom fra palazzo Barolo i Torino. Barclay har senere fotografert mange slike oljerom, for eksempel i La banque Genèva.

La banque Genève III, 2005 av Per Barclay (Foto: FPAC)
Lofoten # 6 2010, Per Barclay (Foto: OSL Contemporary)


Giacomo Guidi Arte Contemporanea:
Largo Cristina Di Svezia 17, i Trastevere rett ved Botanisk hage.
Åpningstider: tirsdag - lørdag, 11-19.30
Per Barcley: til april 2015

OSL Contemporary (Per Barclays gallerist i Norge):
Haxthausensgate 3, Oslo
Åpningstider: tirsdag-fredag 12-17 og lørdag 12-16

Giorgio Pisano (Per Barclays gallerist i Torino):
Via Principessa Clotilde 45, Torino
Åpningstider: tirsdag- lørdag 10-13 og 15.30-19

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar