mandag 14. desember 2015

Mitt Romas Julekalender

Fjortende desember

Xantippe, kona til den berømte Albinus, en venn av keiseren, kom ofte til Peter sammen med de andre rike fruene. De holdt seg unna ektemennene fordi de ville leve avholdende slik Peter forkynte. Albinus var forbløffet over at kona hans ikke ville dele seng med ham:

Han raste som et dyr mot henne og ville ha tak i Peter for å ødelegge ham. Også mange av de andre fornemme kvinner lyttet til ordet om avholdenhet og trakk seg unna mennene sine, og likedan menn fra sine kvinner. For de ønsket å tjene Gud på kyskt og rent vis. Men Albinus fikk i stand ikke lite oppstyr og fortalte prefekten om kona si. Han sa til ham: ”Enten må du forsvare meg mot Peter, han som har overtalt disse til å bli kristne, eller så vil jeg ta hevn selv.” Prefekten fortalte Albinus at også han var utsatt for dette. Albinus sa da til prefekten: ”Hvordan kan du så tie? Hvorfor forsvarer du ikke både deg og oss alle? La oss drepe ham så vi kan få konene våre tilbake!” (Peters gjerninger kap. 34)

Xantippe overhørte denne samtalen og forteller dette til Peter. Hun ber ham om å forlate Roma. Peter skynder seg ut av byen etter at menighetsmedlemmene overtaler ham til å dra. Han kommer til kirken som i dag heter Domine quo Vadis som ligger langs Via Appia Antica. 


Kopi av Jesu fotavtrykk (Foto:via)

Her møter han Jesus med korset i et syn og Peter spør: ”Domine quo vadis?”, som betyr: Herre, hvor går du hen? Da skal Jesus ha svart: ”Jeg er på vei til Roma for å bli korsfestet i ditt sted.”  Dette fikk Peter til å snu og gå tilbake til Roma. Kirken har en kopi av Kristus’ fotavtrykk etter hendelsen her, orginalen er i kirken San Sebastiano fuori le mura.


Da pave Johannes Paul II avla kirken Domine Quo Vadis et besøk i 1982 sa han at møtet mellom Peter og Jesus på dette sted kun er en legende, men han sa også at det er en legende som har funnet en dyp apell og en spesiell troverdighet i kristne hjerter!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar