onsdag 7. desember 2016

Mitt Romas julekalender

Sjuende desember

"Den sorte stein" – Lapsis Niger – er et gråsvart marmorfelt som ligger på det gamle Comitium midt i mellom Rostra og Curia. Stedet er i dag dekket av et tak, fordi man fremdeles holder på med arkeologiske utgravninger her. Da Forum ble brolagt etter en brann på Julius Caesars tid, ble Comitium med dette kultstedet fylt igjen og bygget over. Da keiser Augustus overtok ble det lagt sorte marmorblokker her for å markere at dette var et hellig område, derav navnet ”Den sorte steinen. Under disse sorte steinene er det funnet et lite underjordisk kammer noen meter under nåværende bakkenivå med minnesmerker helt fra Romas eldste fortid.

Lapsis Niger (Foto:via)

Forums eldste funksjon var jo en gravplass, før den ble en markedsplass og et politisk sentrum. Sumpområdet her ble kalt ”foras”, som betyr ”utenfor” i betydningen utenfor muren/byen. Ifølge antikk tradisjon var det nettopp her Romulus symbolske grav lå. Det finnes også andre forslag til hvem som ble æret her, både gjeteren Faustulus som fant Romulus og Remus, og Hostus Hostilius, faren til Romas tredje konge er nevnt. Men etter nøye undersøkelser har man ennå ikke funnet spor av graver her. Derimot kan funnet av rester av en søyle og en liten u-formet helligdom, fra ca år 500 f.Kr. tyde på at dette har vært et religiøst kultsted helt fra byens tidligste tid.


Forum Romanum Cippus (Foto:via)

På samme sted ble det også funnet en tuffstein som kalles Forum Romanum Cippus, med innskrift på alle sider, som er det eldste offisielle romerske dokument på latin som til nå er kjent. Innskriften er skrevet i en arkaisk form for latin med innslag av både etruskiske og greske ord, men innskriften er ufullstendig bevart og lar seg ikke rekonstruere. Ordet Recei, som kan være en form av ordet konge –  rex – forekommer to ganger og tyder på at steinen kan stamme fra Romas kongetid. Eller den refererer til den personen som var ansvarlig for byens religiøse sermonier – rex sacrorum – den som overtok kontrollen av kongens religiøse funksjoner etter at republikken ble innført . Man mener at innskriften kan ha vært tilknyttet et gravsted og at teksten kan være en forbannelse mot den som ikke respekterte stedet eller som tråkket på graven.


Mange har prøvd å tyde den fragmentariske teksten på Forum Romanum Cippus' fire sider. 
Se forslag her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar