tirsdag 17. januar 2012

Utflukt til Borghesemuseet i Borgheseparken,

bare husk å bestill billetter på forhånd pr. telefon eller nett!


Den store parken Villa Borghese eller Borgheseparken, er Romas bypark og et ideelt sted for utflukter. Den inneholderen museer, gallerier, skoler, zoologisk hage, rideskole, amfiteater, en mini-kino, en kunstig innsjø, akvarium, flere fontener og en rekke monumenter og skulpturer spredt rundt om i parken. 


Borgheseparken. (Foto via)


Romerne har gledet seg over denne flotte grønne parken siden 1600- tallet, da var dette hagen til kardinal Scipione Borghese, nevøen til pave Paul V. Parken har blitt utvidet og utbedret flere ganger, og har alltid vært åpen for publikum, i dag er den eid av den italienske stat.

Marmorbyste av Scipione Borghese utført av Bernini - 1632 (Foto via)
Historien om sprekken i kardinalens panne skal jeg komme tilbake til en annen gang


Et av museene i Borgheseparken er Museo & Galleria Borghese  (Borghesemuseet), her vises kunstsamlingen til familien Borghese. Den innflytelsesrike kunstsamler og mesén Scipione Borghese, bygget villaen mellom 1608-1615 og brukte huset som et forlystelsessted. Det er en fornøyelse å gå rundt i disse flotte utsmykkede salene, her er det ikke spart på noe, gulvene har praktfulle steinarbeider, veggene er dekorerte og takene malt med klassiske motiver. I tillegg er alle rommene fyllt med kunst, hovedsakelig fra 1500-, 1600- og 1700-tallet, med unntak av keiserportrettene fra antikken. På 1800-tallet samlet fyrst Camillo Borghese familiens kunstsamling her. Riktignok solgte han mer enn 500 kunstverk til svogeren Napoleon for å dekke sin store gjeld, dermed befinner disse verkene seg i Louvre i dag. Borghesemuseets samling inneholder  skulptursamlingen (Museo Borghese) i første etage og billedgalleriet, (Galleria Borghese) med malerier av Caravaggio, Perugino, Pinturicchio, Rafael, Tizian m.m. i annen etage.


Borghesemuseet (Foto via)


Scipione Borghese var Gian Lorenzo Berninis beskytter i hans unge år og gav ham i oppdrag å lage flere "mytologiske" skulpturgrupper. Disse skulpturene står i dag i Borghesemuseets første etage, for eksempel Apollon og Dafne. Denne marmorskulpturen gjenskaper Ovids forvandlingsmyte om Apollon og Dafne, som handler om den kyske nymfen Dafne som blir begjært og forfulgt av lysets gud, Apollon. Dapfne forsøker å unnslippe og påkaller hjelp fra andre guder, hun blir hørt og forvandles til et laubærtre (dafne på gresk).


Marmorskulptur av Apollon og Dafne utført av Bernini - 1622-24 - Sal 3 (Foto via) 

Berninis skulptur er i full legemesstørrelse og viser en realistisk organisk prosess i det Dafne omskapes fra kvinne til tre. Både Apollon og Dafne fremstilles med fløyelsmyk hud, spente muskler, med klær og hår i bevegelseKontrasten mellom de glatte nakne kroppene og den ru overflaten både i Apollons kappe og i barken som kryper oppover kroppen hennes, understreker dramatikken og bevegelsen. Som betraktere deltar vi i et realistisk drama her og nå. 
         


           "Bønnen var ikke til ende, før arme og ben bliver tunge,
            fin, tynd bark skyder op over brysternes yndige kurver,
           håret forvandles til blade og armene bliver til grene,
           foden der just var så rap skyder træge rødder i jorden,
          ansigtet bliver til krone - og stråler stadig av skønhed."

                         (Ovids Metamorfoser Sang I. 548-552. Oversatt til dansk av Otto Steen Due)


Publius Ovidius Nasos bodde i Roma, men ble forvist av keiser Augustus til byen Tomis ved Svartehavet (dagens Romania) i år 8 e. Kr. Her døde han i landflyktighet ca. ti år senere. Historien om skjebnen til Dafne, der hun forvandles fra en pike Apollon begjærer til et laubærtre, er en av mange forvandlinger i Ovids 250 myter fordelt på 15 sanger i Metamorfoser fra ca. 8 e.Kr. Ovids hovedverk ble en sentral kilde i europeisk kulturhistorie. Helt frem til vår tid har disse forvandlingshistoriene vært de mest leste og en inspirasjonskilde for mytologiske fremstillinger både innen billedkunst og litteratur.

Ovids Metamorfoser i engelsk oversettelse fra 1727 (Foto via)




Praktiske opplysninger
Borgheseparken:
Parken er gratis og åpen hele døgnet, kart her

Borghesemuseet:
Åpningstider: tirsdag - søndag 9 (8.30) - 19
Pris: €13.50
Adresse: Piazzale del Museo Borghese 5
NB: må reservere på telefon eller kjøpe på nett! 
Du må velge tid: 9-11, 11-13, 13-15, 15-17 og 17-19.
og billettene bør hentes 30 min før!
Billettkjøp: ticketeria.it eller
billettreservasjon på tlf. +39 0632810
RomaPass - reservere tid på tlf +39 0632810 
Webadresse: galleriaborghese.it

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar