søndag 12. februar 2012

Leonardo da Vincis maleri St. Hieronymus.....

nå også på kino i Oslo!The National Gallery i London avsluttet i forrige uke engangs- utstillingen, Leonardo da Vinci, Painter at the court of Milan. Her ble malerier og tegninger fra Leonardos tid som hoffmaler hos Ludovico Maria Sforza i 1480- og 1490 årene vist.  Dette er den største samlingen da Vinci-malerier som noen gang har vært samlet, med gjenstander lånt fra mange forskjellige europeiske museer og private samlere. Dermed var dette en "once-in-a-lifetime-exhibition" for å se ca. halvparten av Leonardos bevarte malerier samlet. Her er noen av maleriene:


Madonna i grotten / The Virgin of the Rocks far 1491-2 og 1506-8.
The National Gallery, London (Foto via)
Portrett av Cecilia Gallerani /The Lady with an Ermine fra ca 1490. Utlånt fra 
Czartorychi Muzeum i Kracow
Det gjenoppdagede Salvatore Mundi  (verdens frelser) er ikke tidligere vist! Dette maleriet har vært kjent lenge, men det har ikke vært regnet som et Leonardo verk. 


Christ as Salvator Mundi fra ca 1499. Privat samling (Foto via)
Foto via
Også det uferdige St. Hieronymus, utlånt fra Pinacoteca Vaticana i Roma ble vist. Vatikanmuseets malerisamling ligger i en egen bygning i Vatikanets museumskompleks. Mange mener at dette pinakoteket er Romas beste billedgalleri, med arbeider fra ungrenessansen og høyrenessansen og frem til 1800-tallet. 

Hieronymus var litterær vitenskapsmann, han kunne både hebraisk, gresk og latin. Han regnes som en av de fire kirkelærere (de tre øvrige er Ambrosius, Augustin og Gregor). Hieronymus oversatte de greske versjonene av Det gamle- og Det nye testamentet til latin, kjent som Vulgata, fordi den er skrevet på det vanlige (vulgus) språket latin - den vestlige kirkes språk. Før han ble kallet til Roma ble Hieronymus kristent døpt og trakk seg ut i den syriske ørkenen for å leve som en eremitt i askese og botsøvelser. Slik fremstiller også Leonardo ham, som en lidende mann i en uttæret kropp, der ansiktet og nakke er gammelt og preget av lidelsene. Men eremittens kropp er også velproporsjonert med armer og legger som har muskulaturen til en yngre mann.  St. Hieronymus/ St Jerome ca. 1488-90, Utlånt fra Vatikanmuseet i Roma (Foto via)
Det var i Milano Leonardo begynte å studere menneskets anatomi. Tegningene hans fra slutten av 1480-tallet viser dette.


Anatomisk studie av en hodeskalle fra ca. 1489. Utlånt fra The Royal Collection (Foto via)
Studier av øyets og fjesets proporsjoner fra ca. 1490. Utlånt fra Biblioteca Reale, Torino (foto via)Studier av nervesystemet fra ca. 1485-8. Utlånt av Her Majesty The Queen( Foto via)


I februar viser Gimle og Ringen kino Leonardo Live på stort lerret! Kunsthistorikeren Tim Marlow og journalist Mariella Frostrup forteller om og viser maleriene fra Leonardo utstillingen. Noen av gjenstandene er utlånt fra private samlere og vil antakelig ikke bli vist igjen! Filmen varer i 85 minutter og vises i februar på kinoer forskjellige steder i Norge. På Gimle og Ringen: den 16, 21 og 23. februar. Da jeg sjekket i dag var det bare billetter igjen på Ringen den 23. februar kl 13.00! Som en trøst til dere som ikke får sett filmen, er St. Hieronymus snart tilbake i Roma!


Praktiske opplysninger
Pinacoteca Vaticana og Musei Vaticani:
Åpningstider: mandag - lørdag 9-18, 
men billettluken stenger kl 16! Stengt søndager, untatt siste i hver måned (9-12.30) - da er det gratis og ekstremt fullt!
Koster: €15 + €4, hvis du bestiller online.
Adresse: Viale del Vaticano se her og kart her
Webside: museivaticani.va


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar