fredag 13. april 2012

Via della Lungaretta i Trastevere, 

tilbake til middelalderen!Etter å ha bodd fem uker i Trastevere eller trans Tiberim som betyr "over Tiberen" har jeg helt klart fått noen lokale favoritter. 


Utsikt over takene i Trastevere mot St. Peters kuppel (Foto: Marianne/Mitt Roma)

I republikansk tid var Trastevere en forstad utenfor bymurene der fremmedarbeidere og innvandrere bosatte seg i store mengder. Det var her jødene bosatte seg i antikken. Her fant de arbeid som handelsmenn og medisinere. Andre arbeidet med lossing i de store havneanleggene og ved møllene som malte korn fra Egypt og nord-Afrika. I årene 271-275 e.Kr. hurtigbygget keiser Aurelian - Le mura aureliane - (De aurelianske murene), og innlemmet også Trastevere under beskyttelse av bymurene. Hastverket kom av at - Pax romana - som begynte under Augustus i 30 f.Kr. ble truet av fremede folkeslag, særlig germanske stammer fra nord. Trasteveres geografiske beliggenhet "på den andre siden av elven" har gjort innbyggerne - trasteverini - stolte og uavhengig. De liker til og med å hevde at "de aldri krysser Tiberen"!  

Ponte Sisto (Foto: Marianne/Mitt Roma)

Den trafikkerte Viale Trastevere (der trikk nr. 8 går), deler Trastevere i to. "Alle" har oppdaget den nordlige delen av Trastevere mot Vatikanet, her er det stor aktivitet dag og natt - særlig i helgene rundt Piazza Trilussa og Piazza di Santa Maria in Trastevere. Men det finnes også mange små stille oaser i nærheten, som rundt renessanseporten Porta Settimiana mot Via della Lungara med Villa Farnesina og Palazzo Corsini der dronning Kristina bodde.  
Porta Settimiana (foto: Marianne/Mitt Roma)


I forlengelsen av Palazzo Corsini ligger Romas botaniske hage - Orto Botanico - etablert i 1883 da en del av eiendommen til Palazzo Corsini ble gitt til universitet i Roma. Det er ikke så mange som finner veien hit, men desto fredligere for oss som trenger et pusterom av og til!

Orto Botanico (Foto: Marianne/Mitt Roma)

I den sørlige delen av Trastevere, på den andre siden av viale Trastevere, har middelalderen overlevd - her er det et rustikt preg, trange smug, små plasser og rester av middelalderbyggninger av tegl.

Piazza dei Mercanti (Foto: Marianne/Mitt Roma)

Følger du Via della Lungaretta fra hjertet av Trasteveres nordre del - ved kirken Santa Maria in Trastevere - finner du tett i tett med restauranter, butikker, uteboder og tiggere. Fortsetter du over Viale Trastevere, blir den samme gaten smalere og mer pitoresk med verksteder, små lokale butikker. Som favoritt bakeriet Antico Forno der betjeningen har hårnett og lysegrønne forklekjoler, her får du capuccino og cornetto for 1.50 €. Et lite grønnsakutsalg - Antica Fruttatio og en mini-bokhandel som selger engelske bøker. En bar med servering hele dagen, Akbar.  Tilslutt ender veien i plassen: Piazza Piscinula ved Tiberen og her ligger den lille kirken San Benedetto med Romas minste og eldste klokke fra 1069 e. Kr. og er 45 cm i diameter. 

Antico Forno      

Antico Fornos kakeutvalg

The Open Door Bookshop

Antica frutteria

Akbar (Foto: Marianne/Mitt Roma)
Denne delen av Via della Lungaretta har mange faser i løpet av dagen, tidlig på morgenen handler de lokale i bakern og i frukten eller henger ut vasken til tørk. Utover dagen spises det lunsj på små kneiper med skjeve bord. På kvelden livner det til utenfor Akbar her får du lett mat nesten hele døgnet og på tirsdag kveld mikser Alkymisten drinker du ikke ante fantes - jeg vil tilbake!
4 kommentarer:

 1. Vidunderlig! Er snart nede igjen! Har du sett huset på Piazza dei Mercanti når det er bougainvillea-blomstring? Helt eventyrlig. Venter på mer, Marianne!

  SvarSlett
 2. Nei, har ikke vært på Piazza dei Mercanti når det er blomstring, men om kvelden tenner de fakler på husveggene, veldig stemningsfullt!

  SvarSlett
 3. Morten4/14/2012

  Flott og velskrevet skildring av nærområdet til hytten vår - med gode tips og informasjon. Gleder meg til syttende mai i Trastevere!

  SvarSlett
 4. Takk, Trastevere har mye å by på, legger nok ut mer om denne bydelen etterhvert! Og hytte-beliggenheten dere har er fantastisk!

  SvarSlett