17. maifeiring i Roma
Del 2: Gudstjeneste ved St. Olavsalteret kl. 16.00
Hver 17. mai samles nordmenn som bor i Roma til messe ved St. Olavsalteret i barokk-kirken San Carlo al Corso mitt i Romas hovedgate via del Corso. Gustjenesten i år forrettes av Fredrik Hansen.
San Carlo al Corso (Foto: Piero Tucci) |
Kirken heter egentlig Chiesa SS Ambrogio e Carlo al Corso og eies av det lombardiske broderskap i Roma. De fikk eiendommen av pave Sixtus IV i 1471 og viet etterhvert kirken til ære for to kanoniserte biskoper av Milano, (Lombardias hovedstad) Ambrosius av Milano og Carlo Borromeo. Kirken ble påbegynt i 1612 og sto ferdig i 1672. Kuppelen er tegnet av Pietro da Cortona.
Kuppel og bakside av San Carlo al Corso (Foto: via) |
I 1892 ga pave Leo XIII den norske misjon (de norske katolikkene i Roma) et priviligert alter i San Carlo al Corso. Til minne om Olav den hellige ble Hellig-Olav kapellet i Roma innviet i 1893. Thomas Thiis-Evensen beskriver kapellet slik: "Kapellrommet bekrones av en kuppel, symbolet på himmelen, men domineres av "Norvegia Rex". Ved første blikk fortoner det hele seg som en heroisk scene fra Wagner. Som en høyreist og rødmusset viking står han i nordisk blest ut mot havet innfattet av norske fjell under en urolig himmel og med en hildrende stavkirke i det fjerne."
Biskop Johannes Falize, var overhode for de norske katolikker i Roma fra 1887 til 1923, han fikk polske Pius Welonski til å male altertavlen til Hellig-Olav kapellet.
Altertavlen malt i 1893 av polske Pius Welonski (Foto: Marianne/Mitt Roma) |
"Det har flere ganger vært snakk om å fjerne alteret for den norske helgenen fra kirken, men blandt annet takket være ivrig lobbyvirksomhet fra to norske kvinner: Ciss Rieber-Mohn og Olgese Mowinckel Ringler har alteret fått stå." (Hege Paulsen, Aftenposten 6.mai 2009). Disse to protestantiske damene hevdet det norske nærvær ved alteret fra 1959 - 2000. Det ble holdt messe her hver jul og 17. mai, og Ciss Rieber-Mohn og Olgese Mowinckel Ringler sørget for blomster og en god kollekt. I dag finner også mange norske turister veien hit til det tredje kapell til venstre, for å se Norvegiae Rex - Norges konge!
I 2007 ble venneforeningen, Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma stiftet for å føre dette arbeidet videre. Hver 16. oktober kl. 16.00 holdes det festmesse til minne om hellige Olavs omvendelse og dåp ved St. Olavsalteret i San Carlo al Corso.
Olavsfrontalet i Nidarosdomen, ukjent maler fra ca. 1300 (Foto via) |
Fakta om Olav den hellige
Olav II (Haraldsson) den hellige født 995 og død 29. juli 1030 på Stiklestad og gravlagt i Nidaros. Han var Norges konge fra 1015 til 1028 og var en sentral skikkelse i kristningen av Norge. Han ble erklært helgen 3. august 1031.
Praktiske opplysninger
Messen 17. mai ved St. Olavsalteret i San Carlo al Corso - kl. 16.00
Adresse: Via del Corso 437, Tridente
Informasjon og program for dagen her
www.sancarlo.pcn.net
Omvisning i kirken
Litteratur
Spor etter helgenkongen, Lars Roar Langslet og Knut Ødegård. Forlaget Press, 2011.
Roma - syv vandringer, "St. Olav og vikingen" (s. 28-30). Thomas Thiis-Evensen. Cappelen Damm, 2009.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar