fredag 12. april 2013

Italias neste president - kan det bli en kvinne?


Den italienske stats øverste embete er Presidente della Repubblica Italiana, med residens i Palazzo del Quirinale på Quirinalhøyden i Roma. Presidenten skal ha en sammenbindende funksjon i forhold til landets tre statsmakter som er: 
- Den lovgivende makt som utøves av parlamentets to kamre: deputerkammeret (underhuset) med 630 medlemmer og senatet med 315 medlemmer. 
- Den utøvende makt som ligger hos den italienske regjering Consiglio dei ministri og ledes av statsministeren.  
- Den dømmende makt som er uavhengig av både den utøvende og den lovgivende makt og ledes av presidenten.


Giorgio Napolitano (Foto: via)


Italias nåværende president Giorgio Napolitanos sjuårsperiode utløper den 15. mai i år. Og det store spørsmålet er hva som skjer nå når det er så kaotiske forhold i parlamentet. Seks uker etter valget 25. februar i år er det fremdeles et politisk vakuum der ingen partier eller koalisjoner har flertall i noen av de to kamrene, ingen klarer å enes om en ny styringsdyktig regjering. I tillegg må nå de folkevalgte også velge en ny president! Før det kan velges en ny president må det finnes frem til egnede kandidater, som flertallet kan samle seg om og som kan stemmes frem, ofte i flere valgrunder. Antakelig blir første stemmerunde allerede18. april, der deputanter fra deputerkammeret (underhuset), senatorer fra senatet og i tillegg 58 regionale representanter skal stemme på sin kandidat. Det trengs to-tredjedels flertall i de tre første voteringene og i påfølgende runder trengs det over femti prosent stemmer. 



Pier Luigi Bersani (Foto:via)

Det ser ut til at valget av en ny president kan bli like kaotisk som å samle en ny regjering. Kanskje det ligger an til en storslått "hestehandel" mellom Silvio Berlusconi og hans parti PdL (Frihetens Folk) i allianse med Lega Nordhøyrekoalisjonen og  Pier Luigi Bersanis og hans parti PD (Partito Democratico) - sentrum-venstrekoalisjonen og Beppe Grillos representanter i M5S - Femstjernersbevegelsen. Disse tre fløyene var det italienske valgets "vinnere" i februar. Her er det muligheter for forhandlinger om mange høytstående embeter: "hvis dere får statsministeren får vi presidenten"!



Beppe Grillo (Foto: via)


Selv om Italias president stort sett har oppgaver innen representasjon, er det også rom for at han kan få avgjørende politisk betydning, slik Napolitano fikk da han etter press fra EU utnevnte kuttgeneralen Mario Monti til statsminister den 17. november 2011. Dette var en såkalt teknokratisk regjering, bestående av fagfolk og eksperter som fikk i oppgave å lage nødvendige lovforslag for å få Italia ut av sitt økonomiske uføre. Selv om "Super-Mario" ble valgets taper i februar med bare ti prosent oppslutning, sitter han fremdeles som statsminister etter ønske fra Napolitano. Men etterhvert må det velges en styringsdyktig regjering med en ny statsminister ellers er alternativet det som ingen ønsker: et nyvalg! Men til tross for politisk kaos, en president må da Italias politikerne klare å velge!



Emma Bonino (Foto: via)

Navnet til den 65 år gamle politikeren Emma Bonino blir ofte nevnt som en egnet presidentkandidat. Hun er fra det lille radikale partiet Radicali Italiani og har lang politisk erfaring. Hun har vært medlem av begge kamre i parlamentet og har sittet i regjeringen til Romano Prodi. Hun har også vært medlem av Europaparlamentet og av Europakommisjonen. Kan denne kvinnen som har støtte både fra venstre og høyre sentrumsfløy seile opp som en presidentkandidat alle kan enes om? Et annet spørsmål er om Italia er klar for å få sin første kvinnelig president? En ting er sikkert, italienerne er klare for endringer, når tjuefem prosent av velgerne ville ha "anti-partiet" til populisten, bloggeren og komikeren Beppe Grillo, da kan alt skje......
Jeg heier på Emma!

3 kommentarer:

  1. Flott oppsummering, Marianne!
    Riktignok er jeg ikke enig i at et nyvalg nødvendigvis bør være uønsket. Det kan tvert imot føre til en avklaring.
    Men uansett, som vi alle vet: Berlusconi må få seg et embete for å holde seg unna rettssalene! :-) Men det skal han egentlig ikke kunne etter dommen for skattesvindel sist høst. Han ble dømt til fengselsstraff i fire år (nedsatt til ett år etter et amnesti) og utestengelse fra offentlige embeter i fem år! Han har selvfølgelig anket ... Og det vil ikke forbause meg om politikerne gir ham presidentposten, slik at de selv kan drive politikk. Hahaha! Man kan aldri vite med italienere, bare tenk på Grillo! ... ;-)

    SvarSlett
  2. Vel, det er ikke bare Berlusconi som er utestengt, det er også Grillo! Han er straffedømt for bildrap på tre mennesker og kan ikke sitte i nasjonalforsamlingen!!
    Ja, jeg er enig, man kan aldri vite med italienere.....

    SvarSlett
  3. Utrolig! Det visste jeg ikke! Ærlig talt, hva eller hvem skal vi finne til å fylle embetene?!

    SvarSlett