mandag 16. desember 2013

Mitt Romas julekalender

Sekstende desember

Nederst i gettoens hovedgate Via del Portico d'Ottavia ligger Portico d'Ottavia - Octavias port med det som er igjen av søyler og dekor. Dette er den eneste bevarte søylegangen fra plassen foran det som en gang var Circus FlaminiusPorticus Metelli ble opprinnelig bygget av Metellus-familien, men i 23 f.Kr. restaurerte Augustus dette anlegget og kalte det Octavias port til ære for søsteren, den høyt respekterte Octavia


Portico d'Ottavia (Foto: Marianne/Mitt Roma)

Anlegget hadde en rektangulær søylegang som omsluttet templer for Jupiter og Juno, dekorert med bronsestatuer. Den delen vi ser i dag, er det store sentrale atriet som opprinnelig var kledd med marmor. I middelalderen ble et stort fiskemarked og kirken Sant' Angelo in Pescheria eller "den hellige engel på fiskemarkedet" bygd på ruinene av søylegangen. Litt rart med et fiskemarked her inne kanskje, men rett utenfor ved Tiberens bredd, lå Romas havn. Hit ble fisken fraktet fra havet utenfor Ostia (først i 1876 startet byggingen av høye murer langs Tiberen for å hindre flom). 
Portico d'Ottavia (Foto: Marianne/Mitt Roma)

Octavia var først gift med Gaius Claudius Marcellus og fikk barna MarcellusClaudia Marcella d.e. og Claudia Marcella d.y. Octavias andre ekteskap var med Marcus Antonius, men han skilte seg fra henne da han traff Kleopatra. De fikk to døtre Antonia d.e. og Antonia d.y., som var svigerinnen til keiser Tiberius og mor til keiser Claudius.  

Octavia (Foto: via)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar