tirsdag 3. desember 2013

Mitt Romas julekalender

Tredje desember


Den 1. jauar 42 f. Kr. anerkjente det romerske senatet Julius Caesar som en guddom av den romerske stat, Divius Iulius. Etter dette kunne Octavian bedre sin sak ved å fremehve seg selv som Divi filius, "sønn av Gud". 


Prima Porta-statuen av Augustus (Foto: via)


Aldri har så mange kunstverk fra augusteisk tid vært samlet på ett sted som nå på Scuderie del Quirinale. Kuratorene har hentet inn mesterverk som normalt er stilt ut i museer som Louvre, British Museum, Metropolitan Museum of Art og Vatikanmuseet, også gjenstander i privat eie som ikke tidligere har vært vist for publikum er med. Prima Porta-statuen av Augustus, som vanligvis står i Vatikanmuseet, ble funnet i hans kones Livias villa i Prima Porta utenfor Roma i 1863. Statuen viser en idealisert Agustus, barfot, som et tegn på at også han var guddommeliggjort.  


Augustus brystpanser (Foto: via)

Han er iført et detaljrikt brystpanser med et symbolsk utvalg av guder. Øverst finner vi Apollo, de skjønne kunsters gud, ridende på en griff, og hans søster, den kyske jaktgudinnen Diana, på en hjort. De berører ikke bakken, slik Augustus heller ikke lenger gjør i all sin guddommelighet. Han har kjærlighetsgudinnen Venus' sønn Amor ved sin høyre fot, som refererer til at Augustus var av den julianske slekt, som hadde et mytisk opphav i gudinnen Venus. I følge romersk mytologi var Venus mor til Aeneas, (hovedpersonen i Vergils Aeneiden) som regnes som opphavet til den julianske slekt.



Mynt med Caesar Augustus på den ene siden og Divius Iulius på den andre (Foto: via)


Da Octavian iscenesatte leker til ære for sin myrdete far, lyste en glødende komet - Sidus Iulium eller Caesairs astrum, opp på himmelen over Roma. Syv dager på rad lyste den og for de fleste var dette et bevis på at Octavians' adoptivfar virkelig var guddommelig. Kometen ble hyllet av ekstatiske tilskuere som oppfattet den som Caesars sjel i ferd med å stige opp til himmelen. Et forvarsel om egen storhet for Octavian - å bli sønn av en gud var et stort steg på veien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar