torsdag 20. november 2014

Årets Romabøker


I det siste er det utgitt flere bøker om Roma og romernes historie, den jeg har kjøpt er:

Roma - fontenenes byav Hugo Flaten:

Jeg elsker bøker med "smale" temaer og gjerne på norsk. Jeg vil ha bøker om Roma, som tar for seg noe interessant, noe mer enn bare det mest opplagte. Roma - fontenenes by er en slik bok, særlig hvis du vil vite litt mer om Romas lange vanntradisjon og mange vannkilder. Hugo Flaten skriver om de romerske fontenenes historie, og dermed også byens historie. Flaten skriver:

"Romas kjenningsmelodi er lyden av rennende vann. Helt fra antikken har Roma blitt kalt Regina Aquarum, "Vannenes dronning". Ingen annen by i verden har eller har hatt så mange fontener som Roma." (Flaten s. 253)Roma - fontenenes by (Foto:via)Det jeg også liker er at boken er rikt illustrert og den tar for seg alle mulige varianter av vannkilder rundt om i hele Roma. Her er et lite utdrag fra kapittelet Drikkefontener og drikketrau:

"I tillegg til de artistiske fontenene var det svært mange drikketrau (beveratore) rundt omkring i hele byen. Dette er en egen klasse av fontener som var vanlige på 15-1800-tallet. De er oftest meget enkle, bruker ofte antikke sarkofager fra gamle romerske gravsteder eller antikke kar man har funnet rundt omkring - med mer eller mindre ornamentikk. Dette er igjen et godt eksempel på nyttig gjenbruk. Disse fontenene fylte et viktig behov både for dyr og mennesker, faktisk av så stor betydning at veier og plasser har fått sine navn etter dem, til tross for at de ser meget beskjedne ut."
(Flaten s. 167)


Fontenevann i Roma (Foto:Marianne/Mitt Roma)

To bøker om romersk historie:

Romerrikets Historie. Republikk vekst og fall, av Jon W. Iddeng og
Antikken. Hellas og Roma, fra bystat til Imperium, av Knut Ødegård. 

Og én kokebok:

Min italienske bestemors kjøkken av Mariangela di Fiore. En lekker kokebok, som ikke er fra Roma, men med oppskrifter fra hennes napolitanske bestemors kjøkken. Di Fiore har også skrevet dokumentarboka Camorraland om den napolitanske mafiaen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar