fredag 28. november 2014

Mitt Romas julekalender 2014!


Det nærmer seg første desember og det betyr – Julekalender – ! I år blir temaet - nordiske diktere i Roma - inspirert av Roma-turen som Tiramisu - reiser med smak arrangerte i oktober. Turens tema var, ”Med Edvard Hoem til diktarane sitt Roma”. Forfatteren Edvard Hoem og lektor Anne Berit Skeie var litterære veivisere og vekslet på med å gi oss foredrag om Romas inspirerende kunstnerliv på 1800- og 1900-tallet. Nordiske kunstnere drømte om å dra ut i verden og mange la ut på dannelsesreiser i Europa, en del kom til Roma. Bjørnson-eksperten Hoem, fortalte oss om Bjørnsons mange turer til Roma og om hans 
liv og forfatterskap. I tillegg fikk vi høre om mange av de andre nordiske forfatterne som bodde i Roma på denne tiden.Anne Berit Skeie, vår litterære veiviser i Roma (foto: Marianne/Mitt Roma)


Anne Berit Skeie leste dikt for oss om Roma skrevet av HC Andersen, Olaf Bull, Johannes Jørgensen, Jens Bjørneboe, Rolf Jacobsen og fra Sigrid Undsets roman Jenny . Vi besøkte Keats House der vi satt i husets bibliotek, vi vandret på Den ikke-katolske kirkegården, besøkte Den skandinaviske forening og vi drakk kaffe i det innerste rommet på L'Antico Caffè Greco, der mange av de nordiske kunstnerne hadde sine faste bord.


Foredrag i det innerste rommet på Caffè Greco (Foto: Marianne/Mitt Roma)


For meg ble denne Roma-turen både lærerik og inspirerende. Jeg ble så begeistret at jeg lovte å legge ut noen av diktene her på bloggen. Vel, det ble litt mer enn det, så hver dag til og med 24. desember, presenterer jeg et dikt av eller en historie om noen av de nordiske dikterne som reiste til Roma på 1800 og 1900-tallet. 

Dikteren Olaf Bull, som jeg kommer tilbake til senere i desember, besøker Roma for første gang i 1902, nitten år gammel, med sine foreldre. Han blir så betatt av "ruiner og knust stein" at han leser alt han kommer over om Romas historie, og etterhvert skriver han også dikt om Roma:

Ruin 

Der var en gang et tempel,
som stod med hundred søiler,
og udenfor gik livet
for alle løste tøiler.

Den vilde sværm der nede
som jog i døgnets gader,
den eiet ingen glæde
for templets kollonader.

Saa faldt i haarde dage
de niognitti ned.
Kun én stod ren tilbage
i aftenluftens fred.

Hvor klar var ei dens reisning!
Hvor pregtigt den var løvet!
Ideen fik opreisning,
da massen laa i støvet!

(av Olaf Bull)

Kilder
Dikt av Olaf Bull, lest av Anne Berit Skeie i Roma, oktober 2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar