mandag 1. desember 2014

Mitt Romas Julekalender

Første desember

Både kunstnere og intellektuelle mente at de skyldte sin egen utvikling en dannelsesreise. Denne europeiske tradisjonen startet allerede på 1600-tallet, for aristokratiets sønner. Ved å besøke kunstens og kulturens hjembyer ble mennesket gjenfødt som et åndelig vesen, mente man. Etter hvert valfartet også nordiske malere, skulptører, musikere, forfattere og vitenskapsmenn, nesten bare menn, til Roma. Mange hadde latt seg inspirere av Goethes Italienische Reise fra 1816. En dagbok som beskriver den tyske dikterens Italiareise i 1786 – 87. ”Ja, endelig er jeg fremme i denne verdens hovedstad, skrev Goethe da han kommer frem til Roma 1. november 1786.

Noen kvinner dro også sydover, og noen få etablerte seg som forfattere, som for eksempel Sigrid Undset, hun kommer jeg tilbake til senere i desember. Men, de fleste kvinnene som reiste til Roma vet vi lite om. Kan hende de skrev et og annet brev hjem, eller renskrev andres manuskripter. Hovedsaklig brukte de nok mesteparten av tiden til å kjøpte inn mat, ta vare på økonomien, føde barn, kort sagt ikke mye å skrive hjem om. Derfor vil jeg begynne årets julekalenderen med å hedre en av disse kvinnene: Karoline Bjørnson! Første desember var hennes fødselsdag og året 1861 var Karolines første jul i Roma. Dette året hadde ektemannen Bjørnstjerne Bjørnson kjøpt ”romerske” perler, som han gav henne sammen med et dikt:

Til min hustru

O, tag disse Perler – Og Tak for dem,
du trillede ind i mit Ungdomshjem!
De tusinde Timers stille Lykke
du aanded deri, blev et Perlesmykke,
saa stort og lyst
paa mit glade Bryst,
om om min Pande
som Tanker de stande
og tindre mod Verden: det gav hans Viv,
som slynged sin Kjærlighed om hans Liv!

(av Bjørnstjerne Bjørnson, 1861)


De romerske perlene som Karoline fikk i gave 1. desember 1861(Foto:via)


Edvard Hoem skriver i første bind i biografien om Bjørnson, at den angrende Bjørnson skrev lange og kjærlige brev i sitt langvarige og intense forsoningsarbeid med Karoline i 1861. Han hadde vært utro med den danske skuespilleren Magda von Dolcke. Da Bjørnson kom til Roma alene i julen 1860 skrev han 200 sider med kjærlighetsbrev utover vinteren til sin elskerinne Magda i København, samtidig som han skrev hjem til sin hustru Karoline. Da forholdet til Magda kjølnet ble brevene til Karoline, som satt hjemme og tok seg av deres felles barn, lengre og lengre. Til slutt lot Karoline seg overtale og sommeren 1861 kommer Karoline og sønnen Bjørn til Roma. Da hadde ikke mann og hustru sett hverandre på syv måneder. Hoem skriver:

Det må ha vore ei forferdeleg oppdaging for Karoline. Han hadde svike henne da ho var sjuk og ikkje kunne vera hos han, da ho var ammande mor for hans vesle barn (…) Ho reiste til Roma for å finne ut korleis alt var. Ho var krenkt, ho var sviken, men ho var ikkje knust.” (Hoem s. 302). 

Karoline overlevde til slutt alle utfordringene i ekteskapet og gikk seirende og styrket ut av de ekteskapelige krisene.


Karoline og Bjørnstjerne Bjørnson på Aulestad 1897 (Foto:via)

Kilder
Italienische Reise, av Johann Wolfgang von Goethe, (s.107) 1999. 
Edvard Hoems forelesning i Roma, oktober 2014.
Villskapens år, Bjørnstjerne Bjørnson 1832 – 1875 av Edvard Hoem, 2009.

2 kommentarer:

  1. Interessant å lese. Jeg kommer til å følge med videre : ). Hilsen TT

    SvarSlett
  2. Herlig! Nå er vi i gang!

    SvarSlett