lørdag 13. desember 2014

Mitt Romas Julekalender

Trettende desember

Dagens snorrette hovedgate, Via del Corso, het Via Flaminia i antikken. Veien fikk sitt navn etter konsul Caius Flaminius som bygget den som en hovedferdselsvei mot nord i ca. 202 f.Kr. Før jernbanen kom var det denne veien turistene fra nord kom med hest og vogn, inn gjennom Porta del Popolo, til den staselige Piazza del Popolo – folkets plass. I Romaromanen, Jenny, beskriver Sigrid Undset Helge Grams første møte med Roma og hovedgaten Via del Corso slik:

Så den så slik ut, Corsoen. En ustanselig rennende strøm av vogner i den trange gaten, og et kokende mylder av mennesker på det smale fortau.

Han stod stille og så strømmen renne forbi seg. Og han smilte, for han tenkte på at oppover denne gaten kunne han nu drive hver evige kveld i mørkningen gjennom menneskemylderet, til det ble likså hverdags for ham som Karl Johan hjemme. Å, han hadde lyst til å gå nu med det samme – gjennom alle Roms gater – gjerne hele natten. For han tenkte på byen slik den hadde ligget under ham for litt siden, da han stod på Pinco og så solen gå ned.

- Skyer utover vesthimmelen, tett i tett som små lysegrå lam. Og de fikk glødende, ravgylne kanter av solen, som sank bakom. Under den bleke himmel lå byen, og Helge visste med ett at akkurat slik måtte Rom se ut – ikke sånn som han hadde drømt seg den, men akkurat slik – slik den var.” (Undset s. 7-8)


 Porta del Popolo (Foto:Marianne/Mitt Roma)


Kilder
Jenny av Sigrid Unset, 1911.
Forelesning av Anne Berit Skeie i Roma, oktober 2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar