tirsdag 1. desember 2015

Mitt Romas Julekalender

Første desember

Ingen oppholder seg lenge i Roma uten å støte på pavekirkens første leder, apostelen Peter. I nesten to tusen år har Peter blitt minnet i legender og kunst i katolikkenes hovedstad. Han preger Roma gjennom tusenvis av bilder, mosaikker, statuer og mer eller mindre sannsynlige legender.



St Peter på Petersplassen. Foto: Marianne Schibbye Bergesen

Ifølge tradisjonen drev Peter misjonsvirksomhet i Roma noen år, men kom i konflikt med venner av keiser Nero, ble arrestert, korsfestet og led martyrdøden en gang mellom år 64 og 67 e.Kr. Tradisjonen om Peter baserer seg på det som ble fortalt om ham i Det nye testamentet, både i evangeliene og i Apostelgjerningene. Dessuten bygger den på de såkalte Peters gjerninger fra 190-200 e.Kr og på senere legende stoff som for eksempel Legenda aurea fra 1200-tallet.

Peters nærvær i Roma i kraft av hans grav gjorde byen til et sentrum for kirken i vest. Helt fra begynnelsen av det andre århundre e.Kr har kristne kommet til Roma for å hedre apostelen, der han hviler tjue meter under dagens alter i Peterskirken. Men det var først i 1968 at pave Paul VI, etter 25-års arkeologiske og naturvitenskapelige utgravninger, kunne konstatere at innholdet i gravkammeret under alteret i Peterskirken var Peter: Her finnes ingen tvil. Den hellige Peters jordiske rester er blitt identifisert på en måte som Vi anser for overbevisende”, het det.
Vel det finnes tvil! Og helt konkret har det vært stor tvil om hvor Peter har ligget. Det som utløste denne pavelige  skråsikkerheten var arkeolog og ekspert i latinsk og gresk epigrafikk Margherita Guarduccis og hennes teori om at levningene av Peter ble på et tidspunkt flyttet til et marmorhull i den såkalte røde veggen under alteret, her ble det funnet en inskripsjon som Guarducci tydet som: Peter er her. Undersøkelser av knokkelrestene herfra viste at de stammer fra en mann mellom 60 og 70 år, altså den alderen man mener Peter hadde da han ble korsfestet.  
Men om Peter noen gang var i Roma, får vi nok aldri et historisk sikkert svar på. I Det nye testamentet står det heller ingenting om at Peter oppholdt seg i Roma. Uansett , Peter er jo i høyeste grad til stede overalt i Roma. Og tvilen om at hans jordiske rester ikke befinner seg der det påstås, hindrer jo ikke at - Peter i Roma - er et ypperlig tema for Mitt Romas julekalender!



Peterskirken. Foto: Marianne Schibbye Bergesen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar