onsdag 2. desember 2015

Mitt Romas Julekalender

Andre desember

Peter, som opprinnelig het Simon Bar-Jona (sønn av Jonas) ble født omkring Jesu fødsel i Betsaida (som betyr fiskerens hjem). Da Jesus traff ham bodde han i byen Kapernaum på nordsiden av Genesaretsjøen, (innsjøen ligger ca. 200 meter under havoverflaten, og på grunn av sin lave høyde i riftdalen og at den er omkranset av høydedrag, har innsjøen en tendens til å bli rammet av plutselige og voldsomme stormer). Her var Peter fisker sammen med faren og broren Andreas. Han skal ha vært gift, for det står at Jesus helbredet hans svigermor (Matt. 8:14-15). Selv om Peter er kirkens mytiske far er det ingen entydig helt som presenteres i evangeliene, mest av alt huskes han for sine svik da det røynet på som mest. Peter viser ofte sine høyst menneskelige og svake sider, og i Evangeliet etter Matteus fortelles det at da disiplene kom ut for en storm på Genesaretsjøen, kom Jesus dem i møte ved å gå på vannet. De ble redde, men Jesus ba Peter å komme for å møte ham:

Peter steg ut av båten og gikk på vannet bort til Jesus. Men da han så hvor hardt det blåste, ble han redd. Han begynte å synke, og ropte ”Herre berg meg!” Straks rakte Jesus hånden ut og grep fatt i ham og sa ”Du lite troende – hvorfor tvilte du?” (Matt.14:29-31)

Navicella (Foto: via Pinterest)



Mosaikken som henger over hovedinngangen i portikoen i Peterskirken, (snu deg når du har gått inn hovedinngangen)  – Navicella – fra 1675, forteller om denne hendelsen. Opprinnelig hang Nacvicella (betyr lite skip) i atriumet til den gamle Peterskirken, men bare fragmenter er igjen av dette mesterverket, som Giotto fikk i oppdrag å lage i 1298 til det hellige året 1300. Mosaikken ble bestillt av kardinal Stefaneschi, han kan ses nede ved Jesu føtter helt til høyre i bildet. Under byggingen av den nye Peterskirken ble mosaikken flyttet så mange ganger at den måtte til slutt rekonstrueres. Men, budskapet har ikke endret seg: Her sammenliknes kirken med et skip, som konstant utsettes for stormer, men som ikke synker fordi den passes på av grunnleggeren Jesus, skipets kaptein Peter og alle etterfølgende paver!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar