onsdag 23. desember 2015

Mitt Romas Julekalender

Tjuetredje desember

Ved foten av den siste pilaren på høyre side av midtskipet før tverrskipet i Peterskirken står bronsestatuen av den sittende Peter på en marmor trone. Han holder høyre hånd opp i en velsignelsesgest og i den andre hånden holder han himmelrikets nøkler. Den høyre foten er helt nedslitt og blank etter å ha blitt kysset av fromme troende gjennom århundrer. Et kyss på denne foten sikrer avlat og dermed forkortes ventetiden i skjærsilden før man slipper inn i himmelen.

Peters føtter i Peterskirken (Foto:via Sights of Rome)


På minnedagen for Peters martyrium den 29. juni holdes det festmesse i Peterskirken og da iføres statuen messeskjorte, stola, rød kappe, pavetiara og ring. Det er stor usikkerhet om statuens alder, i mange år trodde man at det var et arbeid fra 400-tallet, andre mente at den var fra romersk tid og at den opprinnelig forestilte Jupiter. Men i dag mener de fleste at det er Arnolfo di Cambio som laget bronsestatuen på slutten av 1200-tallet.


En festkledd bronsestatue på Peters festdag 29.juni (Foto:via)


Nå i Barmhjertighetens år kan en pilegrimsreise til Peterskirken være gunstig, her deles det ut avlat til pilegrimer som skrifter og går gjennom Den hellige dør: Pave Frans sier:"Et hellig år skal fremme fornyelsen av troen og er forbundet med en spesiell avlat". Men, det kreves selvsagt også noe av den troende. Han må:"vekke sin samvittighet som ofte har sovnet ovenfor fattigdommens drama." Kanskje også ord til ettertanke for oss nordboere like før jul! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar