mandag 5. desember 2016

Mitt Romas julekalender 

Femte desember

Folket har talt! Det ble et ”NO” og Matteo Renzo trekker seg! Min regjeringstid slutter her. Hvis du taper, kan du ikke late som om ingenting har skjedd sa Renzo på en pressekonferanse etter tapet. Resultatet ble 40. 89 % til "Sì" og 59. 11% til "No"!


Matteo Renzo (Foto:via)


Helt fra Romas eldste urbane tid møttes "folket"på – Comitium  ”folkeforsamlingsplassen” i det nordvestre hjørnet av Forum Romanum for å drøfte saker av felles interesse. Plassen for offisielle møter lå rett foran Curiaen, men etter branner ble senatsbygget både flyttet og utvidet på bekostning Comitium. I dag er det lite igjen av denne folkeforsamlingsplassen slik at det er vanskelig å forestille seg hvordan det kan ha sett ut.


Kart over Comitium. Grønn: første Curia og Comitium i friluft. Rødt: Curia Hostilia og Rostra. Blå: Curia Cornelia. Sort: Dagens Curia Julia (Foto:via)


Hit kom befolkningen, plebeierne, sammen. De satt i friluft på steintrinn omkring en sirkel. Curia og Comitium det vil si Senatet og Folkeforsamlingen utgjorde Romas utøvende myndighet. Comitium var også i mange hundre år stedet for domstolen. Her møttes folket dels for å høre politikere fremføre sine synspunkter, dels for å delta i forsamlinger med besluttende myndigheter. Debattene kunne være valg av embedsmenn, lovforslag, rettsavgjørelser eller referat fra senatsmøter.


ComitiumForum Romanum (Foto:via)Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar