lørdag 17. desember 2016

Mitt Romas julekalender

Syttende desember

Saturntempelet er et av de eldste tempelet i Roma, det eldste var Jupitertempelet på Kapitol. Dagens ruinrester er fra flere forskjellige perioder, fordi også dette bygget brant flere ganger. Det som er igjen av Saturntempelet er podiet, noen få rester av marmortrappen, åtte elleve meter høye joniske søyler, seks i fasaden i grå egyptisk granitt og to på hver side i rosa egyptisk Aswan-granitt. Bare tre søyler er hele, de andre er satt sammen av flere deler. Tempelet er et såkalt spoliemonument, som er en bygning satt sammen av tempelets ruindeler og av deler fra andre antikke bygg. 


Saturntempelet (Foto:Marianne/Mitt Roma)

Romas statskasse – aerarium –  ble oppbevart innenfor tempelpodiets kraftige murer i republikansk tid. Også statsarkivene ble oppbevart i tempelet, men de ble senere flyttet til Tabularium på Kapitol. Det første tempelet satt opp til ære for Saturn ble oppført her av konsul Titus Lartius og innviet i 497 f.Kr. Inne i tempelet stod det et gudebilde av Saturn. Ifølge legenden hadde Jupiter lenket sin far Saturn fast med en ulltråd rundt bena, men under den årlige Saturnalia-festen løsnet han lenkene og da kunne romerne begynne feiringen!

Saturnalia var en religiøs midtvintersfest til ære for jordbruksguden Saturn. Han var en mytiske gudekonge som en gang hersket over en blomstrende og fredelig gullalder der det ikke fantes slaveri, privat eiendomsrett, kriminalitet eller krig. Mellom 17. og 23. desember hvert år ble Saturns regjeringstid minnet med ofringer og festligheter. Da festen ble innført feiret romerne bare én dag, men keiser Augustus utvidet den til tre dager og under keiser Domitian var det Saturnalia i hele syv dager. 


Saturntempelet til høyre (Foto:via)

Saturnalia-festen ble feiret med utveksling av gaver og muntre opptog og var den mest storslåtte og utagerende av alle romerske fester. Skoler og offentlige institusjoner var lukket og alle hadde fri. Gullalderen var innført på nytt og templene var åpne for alle, også for fattige og hjemløse. Gambling og terningspill ble tillatt for alle, selv for slaver. Høy og lav møttes på like premisser. Den normale sosiale orden ble snudd på hodet, slave og herre skiftet tilsynelatende posisjoner, slavene fikk blant annet lov å drikke og spise med sine herrer. Mange av våre juleskikker har sin opprinnelse nettopp fra denne gamle romerske syvdagers-feiringen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar