torsdag 3. mai 2012


Vin og Ruin - vinens vei fra Roma.   

Et symposium om italiensk vin arrangeres på Det norske institutt i Roma.


23. - 25. mai arrangerer Jon W. Iddeng (Vin og Ruin) og Lars G. Rein-Helliesen (Gaia Wine & Spirits) et akademisk symposium på Det norske institutt i Roma, med tittelen: Wine's journey from Rome - Wine in the Roman Empire and its significance for today's wine culture. Seminarets deltakere er et kunnskapsrikt og bredt ensemble av anerkjente forskere og akademikere fra universitetsmiljøer i inn- og utland, vinprodusenter, vinsmakere, vinskribenter og eksperter. 


Historikeren Jon W. Iddeng skriver på bloggen Vin og ruin:

"Vin var et av de aller viktigste produktene i Romerriket – som næringsmiddel, rusmiddel, handelsvare, samlingspunkt og kultisk symbol. Vin og vinranker ble eksportert fra Italia med legionene og driftige handelsmenn, og det ble etablert en vinkultur i hele det område som en gang var Romerriket. Siden har man dyrket, drukket, besunget (og besverget) vin i Europa. Italia er også i dag på mange måter enestående i vinsammenheng – med sitt unikt høye antall registrerte vindruer, sitt mangfold i regioner og kultivasjonsmetoder og med sine over en million vinprodusenter og stort spekter av vintyper og tilvirkningsmetoder, kan ingen annen nasjon vise til Italias vinøse mangfold.

Bakgrunnen finner vi i landets historie og i sær det romerske Italias betydning for vinens utvikling. Sett i sammenheng med landets historie i en Europeisk sammenheng har Italia gjennom forskjellige tider og epoker, men spesielt med utgangspunkt i det romerske, hatt en helt sentral rolle i utformingen av det kulturelle, kunstneriske, gastronomiske, arkitektoniske, politiske og på en rekke andre felter moderne Europa." (gjengitt med tillatelse fra Vin og Ruin)


Iddeng sier videre at 1500 år etter Romas fall er italiensk vin markedsledende i verden og hele 22 % av all vin konsumert utenfor Italia er i dag italiensk. Norge er i denne sammenheng intet unntak, Italia er også det mestselgende vinlandet her hjemme.

Å lære mer om italiensk vin av så mange eksperter fra forskjellige fagmiljøer skulle jeg gjerne ha deltatt på selv, men har ikke anledning til å være i Roma akkurat da! Jeg anbefaler seminaret til leserne og håper på at noen av dere melder der på dette unike seminaret.


Uansett, bloggen Vin og Ruin er en underholdende og lærerik blogg om antikken og om italiensk vin du får kjøpt på Vinmonopolet.    

1 kommentar:

  1. Heldige seminardeltakere! Jon er kollega og ansvarlig for vinlotteriene på jobben, og de ligner garantert ikke på vinlotteriene noe annet sted. Kunnskap, detaljer, innlevelse og formidlingsevne. Det er Jon :)

    SvarSlett