søndag 18. november 2012

Galleria Sciarra

Denne Art Nouveau passasjen like ved Trevifontenen mellom Via Minghetti og Piazza del'Oratorio, er en av Romas hemmelige små perler. Her finner du et atrium med alle veggene malt. Utsmykningen ble gjort mellom 1886 og 1888 av Giuseppe Cellini. Art Nouveau-stilen ble av italienerne kalt Stile Liberty etter Londons varemagasin Liberty & co, som på den tiden ble forbundet med det fremste innen Art Nouveau. Galleria Sciarra er en passasje som ligger litt bortgjemt, dermed er det nesten bare romere som bruker den når de haster igjennom på vei til og fra jobb.Galleria Sciarra (Foto: via)
Foto: Marianne/Mitt Roma
Foto: Marianne/Mitt Roma

Det var Prince Maffeo Sciarra som hyret arkitekten Giulio De Angelis til jobben. Bygget ble oppført rett etter Italias samling på 1880-tallet og ble bygget som et shoppingsenter. Denne moderne ideen gikk dessverre så dårlig at bygget ble omgjort til hovedkvarteret for kulturmagasinet, Cronaca Bizantina, eiet av prins Maffeo Sciarra. Atriumet har et tak av stål og glass, noe som var veldig innovativt for denne perioden i Roma.


Taket (Foto: via)

Utsmykningens tema dreier seg om 1880-tallets idealkvinne og skulle kanskje minne de kvinnelige shopperne om deres eksemplariske rolle innen familien og samfunnet. Her vises flere stadier i en kvinnes liv fra liten pike, til brud og mor. Den øverste raden viser tolv kvinneportretter personifisert gjennom dyder som: trofasthet, mot, tålmodighet, barmhjertighet, måtehold, rettferdighet osv. I nederste rad fremstilles scener fra idealkvinnens liv der hun beskjedent konverserer, jobber grasiøst i hagen, er en jomfruelig brud, serverer mannens gjester, spiller piano, tar seg av barna.......ja kort sagt "in your dreams", et for lengst tilbakelagt kvinnesyn, heldigvis!


Foto: Marianne/Mitt Roma

Er du i nærheten, er Galleria Sciarra absolutt noe å ta en nærmere titt på. Her er det også helt turistfritt i motsetning til den overfylte Fonata di Trevi-plassen noen kvartalet bortenfor. 

NB: Passasjen er bare åpen på hverdager!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar