søndag 23. desember 2012

Mitt Romas julekalender - tjuetredje desember


Vi har kommet til lillejulaften og vi venter bare på den store dagen, da passer det kanskje med et lite utdrag fra Lignelsen om brudepikene

"Da kan himmelriket sammenliknes med de ti brudepiker som tok oljelampene sine og gikk ut for å møte brudgommen. Fem av dem var uforstandige, og fem var kloke. De uforstandige tok med seg lampene sine, men ikke olje. Men de kloke tok med seg kanner med olje sammen med lampene sine. Da det trakk ut før brudgommen kom, ble de alle trette og sovnet. Men ved midnatt lød et rop: 'Brudgommen kommer! Gå og møt ham!' Da våknet alle brudepikene og gjorde lampene sine istand. Men de uforstandige sa til de kloke: 'Gi oss litt av oljen deres, for lampene våre slukner.' 'Nei,' svarte de kloke, 'det blir ikke nok både til oss og dere, gå heller til kjøpmannen og kjøp selv!' Mens de var borte for å kjøpe, kom brudgommen, og de som var forberedt, gikk sammen med ham inn til bryllupet, og døren stengte. Senere kom også de andre brudepikene og sa: 'Herre, herre, lukk opp for oss!' Men han svarte: 'Sannelig, jeg sier dere: Jeg kjenner dere ikke.' Så våk da, for dere kjenner ikke dagen eller timen." (Matt 25:1-13)Detalj av mosaikken med fire av ti jomfruer på fasaden til 
Santa Maria in Trastevere fra 1200- og 1300-tallet
(Foto: Marianne/Mitt Roma) 

Lignelsen om brudepikene kan være utgangspunktet for mosaikken på fasaden til Santa Maria in Trastevere. Her sitter riktignok Jomfru Maria med Jesus-barnet i midten med donatorene knelende på hver side. Det er riktignok hele åtte jomfruer med ild og bare to uten. Noen har foreslått at det er en feilrestaurering og at de tre med ild til høyre skulle egentlig vært uten. Mosaikken er nemlig restaurert mange ganger, dermed har figurene fått forskjellige stil og utforming. Antakelig har man ikke lenger hatt kunnskap om det litterære innholdets motiv. Neste gang du går forbi, ta med kikkert,  og se nærmere på de vakre høyst forskjellige jomfruene! 


Santa Maria in Trastevere (Foto: Marianne/Mitt Roma)


Dette populære temaet om de fem kloke og de fem dårlige jomfruer dukker også opp i Jomfrutepper i norske bondevevninger på 1600-tallet. Opprinnelig har de sikkert vært vevd som relieffer i friseform med alle jomfruene i en rad, slik de er fremstillt i mosaikkfrisen på fasaden til Santa Maria in Trastevere. Men da vevningens høydeformat ble moderne, ble jomfruene stilt opp i to rekker. De fem kloke øverst med brennende lamper og de fem dårlige uten lamper nederst. Etterhvert som tiden gikk og det litterære innholdets verdi i motivet ble glemt, ble komposisjonene omformet i en mer ornamental retning og tilslutt ble bare "kjerringene" igjen!


Detalj av billedteppe i Flamskvev-teknikk fra ca 1700. Her er fire av de fem dårlige jomfruene uten tente lamper, de bærer kroner og er kledd i elegante drakter fra 1600-tallet. 
(Foto: Marianne/Mitt Roma) 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar