tirsdag 17. september 2013

Hvem bygget Pantheon?


I alle år har det vært udiskutabelt at Pantheon, det best bevarte antikke bygg i Roma, var bygget av keiser Hadrian. Inntil norske Lise Hetland, som har forsket på hadriansk arkitektur, fant at bygget trolig ble påbegynt i 113 og ikke i 118-119, som man tidligere har trodd.


Pantheon (Foto: Marianne/Mitt Roma)

Bygget som står her i dag er faktisk det tredje Pantheon på dette stedet. Det første ble bygget av Augustus' general og svigersønn Marcus Agrippa i 27-25 f.Kr, men det brant ned i den store bybrannen i 80 e.Kr. Deretter ble Pantheon gjenoppbygd av keiser Domitian, men etter et lynnedslag, brant også dette bygget ned i 110. Hetland stiller seg tvilende til at man ventet så lenge som til 118-119 med å bygge Pantheon opp igjen. Hetlands teori er at gjenoppbyggingen antakelig ble satt i gang av keiser Trajan før han dro ut i krig mot parterne i september eller oktober 113.  


Pantheon (Foto: Marianne/Mitt Roma)

Det nye Pantheon ble av ukjente grunner dedikert til den opprinnelige byggherren Agrippa med inskripsjonen:

           M.AGRIPPA L.F.COS TERTIUM FECIT
Marcus Agrippa, sønn av Lucius, tre ganger konsul, reiste denne.

Hvorfor man valgte dette er det ingen som vet, men dermed er det også umulig å finne svar på hvem som var byggherre utifra denne inskripsjonen.


Pantheon (Foto: Marianne/Mitt Roma)


Hetlands teori ble lagt frem i 2006 under disputasen for doktorgraden hennes ved Courtauld Institute of Art i London. Og funnene hennes fikk full tilslutning. Hetlands funn får konsekvenser for den oppfatningen som har vært dominerende til nå, nemlig at den hadrianske perioden var unik, og at den brøt med den trajanske perioden. Dateringen av Pantheon er svært viktig, fordi Pantheon er en av de mest kjente romerske bygninger og selve symbolet på romersk arkitektur. Til nå hadde man sett på den hadrianske perioden som nyskapende, med sine kurveliknende former. Under sitt forskningsarbeid fant derimot Hetland ut at hadriansk arkitektur ikke var så entydig som man hitill har trodd.


Pantheons eneste lyskilde - oculus (Foto: Mitt Roma)

Hetland laget en oversikt over alle mursteinsstemplene fra Pantheon og fant ut at det bare var funnet fire daterte mursteiner i selve bygningen. Disse mursteinene hadde stempel fra årene 114, 115(to) og 116, altså fra keiser Trajans tid, fordi Hadrian ble keiser først i 117, da Trajan adopterte ham på dødsleie. Hetland fant at alle de store forskerne innen romersk arkitektur brukte samme kilde, professor Herbert Blochs standadverk fra 1930-årene, når de skulle datere tidlig hadriansk arkitektur. Bloch mente at brent murstein ble lagt på lager i fire-fem år for herding før de ble brukt. Janet DeLaine derimot beviste i 2002 at murstein på denne tiden ble brukt det året de var laget. Med utgangspunkt i DeLaines beviser og egne funn mener Hetland at Trajan er Pantheons byggmester. Med andre ord, vi må endre historiebøkene! 



Pantheons rotunde (Foto: Mitt Roma)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar