lørdag 7. desember 2013

Mitt Romas julekalender

Syvende desember

I året 17. f. Kr. arrangerte Augustus Tidsaldrenes leker eller Ludi Saeculares, en festival som ingen hadde sett maken til tidligere og aldri skulle få se igjen. Festivalen har sitt navn etter ordet saeculum, som egentlig betydde en periode fra et bestemt øyeblikk til den eldste person som var født i det øyeblikket døde, altså stort sett en mannsalder. Et nytt saeculum kunne dermed begynne når som helst. Augustus besluttet at i år 17. var et nytt blad vendt om i byens historie, og at borgerne måtte overbevises om dette med imponerende sermonier. 

"Ryktene om arrangementet hadde svirret i ukevis. Herolder i eldgamle, tradisjonelle drakter gikk i Romas gater og annonserte på forhånd omfanget av de kommende begivenhetene: tre dager med visuelt spektakulære ofringer på hellige steder og kultsteder rundt om i byen etterfulgt av syv dager med veddeløpskjøring, tragedier og komedier på latin og gresk foruten praktfulle forestillinger med kunstryttere, dyrejakt og fingerte slag(fra Romerriket av Simon Baker s. 124)


Dyreofring (Foto: via)


Romas nye keiser Augustus hadde regien og temaet var soning og gjenskaping. Lekene skulle markere et vannskille i romersk historie. Et nytt regime skulle feires, der fred og stabilitet var de viktigste elementene, etter mange år med borgerkrig skulle hele riket helbredes. Republikken var blitt gjenreist, og på den måten fantes det en kontinuitet mellom Romas gamle ærverdige historie og Augustus' nåværende gullalder. Mange av Romas innbyggere opplevde velstand, det var fred og det var lett å tenke at dette var en ny gullalder. Det var selvsagt Augustus selv som hadde den mest prominente rollen under lekene, han både betalte og gav festivalen til det romerske folk. Det var også ham som ofret en drektig purke til TellusModer Jord slik skikken sa. Romas hersker bad om fremgang for Roma og for seg selv og sin familie.Mynt med Augustus med corona civica, en seierskrans og suffimenta-seremonien der det deles ut materialer til renselse: fakler, svovel og jordbek før Ludi Saeculares (Foto: via)

I realiteten hadde Augustus avsluttet republikkens politiske frihet og i steden bygget opp den romerske staten rundt seg selv og den makten han satt med. Med Tidsaldrenes leker, som var en tradisjonell festival, begynte en ny tidsalder. Men på samme tid var det også en nyskapende tolkning av tradisjonen. For å få til denne skjulte revolusjonen fra republikk til et autokrati (enmannsstyre), ble det brukt makt og overtalelse og noen ganger loven. Etterhvert hadde Augustus den lovgivende, den utøvende og den dømmende makt i egne hender. Så lenge det var fred, var de fleste romere svært villige til å overlate makten til én person, særlig når det var snakk om en divi fillus - sønn av gud!    

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar