mandag 23. desember 2013

Mitt Romas julekalender

Tjuetredje desember

Augustus hadde et tvetydig forhold til keiserkulten og dyrkingen av ham som Gud. Han avviste verdighetstegn på makt som å holde et septer, bære diadem eller krone, eller benytte toga av purpur som hans forgjenger Julius Caesar hadde gjort. Augustus skal angivelig ha motsatt seg sterkt dyrkelsen av sitt eget bilde og i reisehåndboken Mirabilia urbis Romae fortelles det om at jomfru Maria skal ha åpenbart seg for Augustus for å advare ham mot en slik blasfemisk dyrkelse. 


Mirabilia urbis Romae (Foto: via)


Kirken Santa Maria in Aracoeli ligger på den nordlige toppen av Kapitolhøyden og står der hvor Arx stod, den romerske borgen med Junotempelet som var innviet til himmeldronningen Juno Monetas. Ifølge legenden fortalte den tiburtinske sibylle til keiser Augustus at det snart skulle bli født en himmelkonge i keiserriket. Hun skal ha sagt "Jeg ser klare tegn på at rettferdighet vil skje. Snart vil jorden bli våt av svette og fra himmelen vil tidsaldrenes konge stige ned." Santa Maria in Aracoeli (Foto: via)

I følge legenden prøvde keiser Augustus forgjeves å forstå hva sibyllens utsagn betød. Da skal himmelen ha åpnet seg og jomfru Maria og Jesusbarnet skal ha vist seg for keiseren. Samtidig hørte han en stemme som sa "Dette er Guds Sønns alter" Keiseren skal ha kastet seg ned i ærefrykt for det han hadde fått se. Deretter lot han bygge et alter på stedet og det ble kalt Ara Coeli, som betyr himmelens alter. 

Denne herlige legenden passet antakelig bra for kristendommens kirkefedre, som kunne bruke keiser Augustus som redskap for Guds planer for alt det var verdt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar