mandag 12. desember 2016

Mitt Romas julekalender

Tolvte desember

Før romerne bygget akvedukter, (de ble bygget fra ca 280 f.Kr), måtte befolkningen bruke kildevann, eller elvevann, eller oppsamlet regnvann fra cisterner. Det fantes brønner rundt i hele Roma og på Forum Romanum fantes det flere vannkilder. Én var Juturnas kilde som lå mellom Vestatempelet og Kastor og Pollux tempelet. Kilden viet til vann-nymfen Juturna, var hovedvannkilden for de nærliggende templene. De brukte vannet til renselsesritualer og kilden ble sett på som hellig. For eksempel i Vestakulten brukte man kildevannet til renselse. 


Juturnas kilde på Forum Romanum(Foto:via)


Opprinnelsesmyten til vann-nymfen Juturna skal ha vært at Jupiter forelsket seg i jomfruen Juturna og tilbød henne udødelighet som nymfe og makt over alle kilder i området rundt Roma i bytte mot hennes jomfrudom. Romerne mente at vannet fra Juturnas kilde på Forum Romanum hadde en særlig helbredende kraft, mye på grunn av legenden om slaget ved – Lacus Regillus – ”Regillus-sjøen” i 499 eller 496 f.Kr. En rekke latinske stater sammen med den avsatte romerske kongen Tarquinius Superbus egget romerne til krig. Det ble en blodig krig med mange falne og skadede. Da dukket de såkalte dioskurene opp, Kastor og Pollux, for å kjempe på romernes side. De mytiske tvillingene, kom ridende på sine to hvite hester og straks vendte lykken seg i romernes favør. 


Kastor og Pollux i slaget ved Regillus-sjøen, illustrasjon av John Weguelin fra 1880 (Foto:via)

På nøyaktig samme tid sverget mange på at de også hadde sett Kastor og Pollux på Forum da de stoppet og ga hestene vann ved Juturnas kilde. De fortalte om romernes seier til de ventende innbyggerne. Og med dette var tarquinernes kamp om makten over, og romerne fikk fred med latinerne, og republikken ble innført, hvis vi tror på legenden da! 

Én av dioskurenes hvite hester fra en utstilling i Romulus tempelet 
Forum Romanum  i 2015 (Foto:via)


Dagens vannkilde rett ved Kastor og Pollux tempeletForum Romanum gjør ikke så mye ut av seg, bare et basseng på 3x2 meter omgitt av marmorheller. I midten er det en sokkel hvor det trolig har stått statuer av Kastor og Pollux med sine hvite hester. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar