søndag 25. mars 2012

Maria budskapsdag

eller Herrens bebudelse?



Da er det ni måneder til jul, og vi feirer Herrens bebudelse. Eller rettere sagt den bibelske hendelsen der Jomfru Maria får budskapet fra erkeengelen Gabriel om at hun skal føde verdens Frelser (Luk 1.26-38). Den nåværende romersk-katolske kirkekalenderen inneholder i alt 14 Mariafester, men noen blir nå også feiret som festdager til ære for Kristus. Denne dagen er med tiden blitt til Annuntiatio Domini for å understreke at dagen er en Kristus-fest. Til høyre med en gang du kommer inn i Pantheon finner du min favoritt - Bebudelse av Melozzo da Forli.


Bebudelsen av Melozzo da Forli fra tidlig 1500 i Pantheon (Foto: via)


Detalj av Bebudelsen (Foto: Marianne/Mitt Roma)

Bebudelsen i Carafa kapellet i Santa Maria sopra Minerva fra 1488-1493 av Filippino Lippi (Foto: via Web Gallery)

Detalj av erkeengelen Gabriel (Foto: Marianne/Mitt Roma)


Innerst til høyre i Santa Maria sopra Minerva finner du Carafa kapellet, med to Maria-scener: Bebudelsen og Maria Himmelfart. Det er Thomas Aquinas som presenterer kardinal Oliviero Carafa for Jomfru Maria, samtidig som hun får budskapet om at hun skal føde Guds sønn, snakk om å være en kardinal i begivenhetenes sentrum!

Carafa Kapellet (Foto: Nina Aldin Thune)



Dagen (25. mars) er også merket av på den norske primstaven som Marimesse ofte med en krone som tegn for Maria som Himmeldronning eller en kvinnefigur. I gammel folketro "spår" denne dagen om været fremover. Værmerker som: "er det kaldt, blir det kald vår. Er det varmt, så blir det varm vår". Vel, norske værmerker gjelder kanskje ikke her i Roma!!

fredag 23. mars 2012

Gatekunst i Roma



Kunstneren Clet Abraham er mannen bak gatekunsten på mange  skilt i Roma, Paris og Firenze. Clet er en fransk kunstner som har bosatt seg i Firenze etter å ha bodd i forskjellige byer i Italia blandt annet Roma. Han har fått mye oppmerksomhet for de ulovlig påklistrete skiltene. Her et lite utvalg jeg har funnet i Firenzes og Romas gater!








Clet Abraham  (Foto: via)

mandag 19. mars 2012

To markeder i Roma



Markedet på Campo de'Fiori kan tilby det meste, men er ikke lenger billig, men overpriset og overfylt av turister. Markedet holdes hver morgen mandag til lørdag 8 - 14. På Campo de'Fiori er det alltid liv og røre, heldigvis overvåker Giordano Bruno at alt går riktig for seg. Han ble brent på bål her den 17. februar 1600. 







Mercato Testaccio på Piazza Testaccio er et mer autentisk marked som startet her i år 1900. Det holdes innendørs og er Romas største grønnsakmarked. Det er også salg av mat, klær ting og tang her. Åpnet mandag til lørdag 7-13.30

NB: Markedet skal snart flyttes til nye lokaler i Via Galvani, les her





onsdag 14. mars 2012

Lux in Arcana,

Vatikanets hemmelige arkiv i Musei Capitolini


Fra mars til september 2012 vises for første gang 100 utvalgte dokumenter fra pavens hemmelige arkiv i Musei Capitolini på Kapitol. Dette museet huser vanligvis verdens eldste museumssamling med ca. 1300 kunstverk med spesielt mange antikke skulpturer. I flere av museets saler kan du nå se utstillingen Lux in arcana med brev og dokumenter fra pavens hemmelige arkiv. 

Vatikanets hemmelige arkiver (Foto: via)

Biblioteket i Vatikanet har en stor samling bøker, brev, saksmapper og dokumenter som forskjellige paver har samlet siden 400-tallet. I 1612 utvidet Pave Paul V biblioteket med et arkiv som ble kalt Vatikanets hemmelige arkiv. Utstillingens utvalgte dokumenter skal markere 400 års dagen for grunnleggelsen av pavens - Archivum Secretum Vaticanum. Secretum antyder at noe holdes skjult, og oversettes ofte med "hemmelig", men i renessansen betydde ordet "privat", og betyr egentlig bare at dette er pavens private arkiv. På 1600-tallet hadde Vatikanet utviklet seg til en regulær maktfaktor i pavestaten, de hadde derfor stor innflytelse på konger og fyrster i Europa og kunne lyse dem i bann hvis de ikke rettet seg etter kirken. Det ble dermed  behov for å sette pavens omfattende private korrespondanse i system og holde dette utenfor Vatikanets offisielle bibliotek. Her er noen få eksempler fra utstillingen:

Brev med 81 segl og 83 signaturer fra medlemmer i det engelske parlamentet som oppfordrer paven til å se med velvilje på Henrik VIII skilsmissesøknad (fra Katarina av Aragon, hans første kone), datert 13 juli 1530. Vel, paven lot seg ikke imponere og avslo! Resten av historien kjenner vi.... (Foto: Vatican city) 

Dokumenter fra en rettsak mot medlemmer av Templar-ordenen. Saken inneholder 231 dokumenter på en 60 meter pergamentrull. Datert 12 november 1309 - 5 juni 1311. (Foto: The Guardian of Memory/Vatikanet)

Gian Lorenzo Berninis signatur for kjøp av to blokker marmor for 150 scudi. Bernini måtte lage to nye engler til ponte Sant'Angelo, fordi da pave Clement IX så de ferdige skulpturene ville han beholde de to vakre englene selv. Dato 10. desember 1669. (Foto: Vatican city) NB: i dag kan du se de to orginalene i Sant Andrea delle Fratte.

Dokumenter fra inkvisisjonenes sak mot Galileo Galilei. Da han forfektet den kopernikanske teorien om at solen, ikke jorden var sentrum i solsystemet, ble han innkalt av inkvisisjonen og måtte avvsverge det hele til slutt. Forhørene foregikk i klosteret ved siden av kirken Santa Maria Sopra Minerva   (Foto: via)


 Da Marie Antoinette satt fengslet skrev hun dette brevet, der hun trygler for sitt liv. 
Skrevet mellom desember 1792 og januar 1793. (Foto: via)

I utstillingen finnes også brev og dokumenter fra hele verden, ett skrevet på silke fra Kina, et annet brev er skrevet på bark fra indianerstammen Ojibwe i Canada fra: "der det høye gresset gror" og datert "den 21. i måneden med blomster" (21. mai 1887). Her er også kunstferdige bøker, en med persiske dikt, andre skrevet av munker eller enkelt ark med noen få ord skriblet ned. Du kan også se bullen med bannlysingen av Martin Luther og dokumenter fra rettsaken mot Giordano Bruno.

Musei Capitolini har i tilegg mye annet å by på, og samlingen befinner seg i de to palassene på Piazza del Campidoglio, tegnet av Michelangelo. Klassiske skulpturer ble skjenket byen av forskjellige paver og i 1734 ble denne samlingen til verdens første allment tilgjengelige museum. De to palassene er forbundet med en underjordisk tunnel under det nåværende rådhuset. Er du så heldig å finne frem til cafeen og takterrassen - caffè Capitolina - er den absolutt verdt et besøk! (Finn de to små rommene med greske antikke vaser i 1. etasje i Palazzo dei Conservatori, ta heisen eller trappen opp i 2. etasje eller spør en vakt - nyt utsikten over Roma fra terrassen!)

Hodet av keiser Konstantin, står på den indre plassen i Palazzo dei Conservatori (der du kommer inn).  (Foto: Marianne/Mitt Roma)
Hånden til keiser Konstantin. (Foto: Marianne/Mitt Roma)
Inngangen til Musei Capitolini (Foto: Marianne/Mitt Roma)

Praktiske opplysninger
Åpningstider: alle dager 9-21 (bare når det er spesielle utstillinger, ellers stengt mandag)
Pris: 12 €
Adresse: Musei Capitolini, Piazza del Capidoglio
Webadresse for Lux in arcana: lucinarcana

søndag 11. mars 2012

Kjøretøy i Roma..........











Foto Marianne/Mitt Roma

onsdag 7. mars 2012

AKBAR - coctailbar & bistrot i Trastevere



En nyoppdaget bar (for meg) i den roligere delen av Trastevere. Her er det levende musikk fra ca. kl 19.00 - 02.00, baren er midtpunktet med kule kiser og hemmelige drinker! Men dette er også et sted du kan stikke innom på dagen for kaffe og lett lunsj. Hyggelig avslappet stemning - blir nok flere besøk hit!








Foto Chicandspicy + APM


Foto: Bachera


Praktiske opplysninger
AKBAR - Trastevere:
Adresse: Piazza in Piscinula 51 kart her
Facebook: AKBARROMA