Maria budskapsdag,
eller Herrens bebudelse?
Da er det ni måneder til jul, og vi feirer Herrens bebudelse. Eller rettere sagt den bibelske hendelsen der Jomfru Maria får budskapet fra erkeengelen Gabriel om at hun skal føde verdens Frelser (Luk 1.26-38). Den nåværende romersk-katolske kirkekalenderen inneholder i alt 14 Mariafester, men noen blir nå også feiret som festdager til ære for Kristus. Denne dagen er med tiden blitt til Annuntiatio Domini for å understreke at dagen er en Kristus-fest. Til høyre med en gang du kommer inn i Pantheon finner du min favoritt - Bebudelse av Melozzo da Forli.
Bebudelsen av Melozzo da Forli fra tidlig 1500 i Pantheon (Foto: via) |
Detalj av Bebudelsen (Foto: Marianne/Mitt Roma)
|
Bebudelsen i Carafa kapellet i Santa Maria sopra Minerva fra 1488-1493 av Filippino Lippi (Foto: via Web Gallery) |
Detalj av erkeengelen Gabriel (Foto: Marianne/Mitt Roma) |
Innerst til høyre i Santa Maria sopra Minerva finner du Carafa kapellet, med to Maria-scener: Bebudelsen og Maria Himmelfart. Det er Thomas Aquinas som presenterer kardinal Oliviero Carafa for Jomfru Maria, samtidig som hun får budskapet om at hun skal føde Guds sønn, snakk om å være en kardinal i begivenhetenes sentrum!
Dagen (25. mars) er også merket av på den norske primstaven som Marimesse ofte med en krone som tegn for Maria som Himmeldronning eller en kvinnefigur. I gammel folketro "spår" denne dagen om været fremover. Værmerker som: "er det kaldt, blir det kald vår. Er det varmt, så blir det varm vår". Vel, norske værmerker gjelder kanskje ikke her i Roma!!