fredag 28. november 2014

Mitt Romas julekalender 2014!


Det nærmer seg første desember og det betyr – Julekalender – ! I år blir temaet - nordiske diktere i Roma - inspirert av Roma-turen som Tiramisu - reiser med smak arrangerte i oktober. Turens tema var, ”Med Edvard Hoem til diktarane sitt Roma”. Forfatteren Edvard Hoem og lektor Anne Berit Skeie var litterære veivisere og vekslet på med å gi oss foredrag om Romas inspirerende kunstnerliv på 1800- og 1900-tallet. Nordiske kunstnere drømte om å dra ut i verden og mange la ut på dannelsesreiser i Europa, en del kom til Roma. Bjørnson-eksperten Hoem, fortalte oss om Bjørnsons mange turer til Roma og om hans 
liv og forfatterskap. I tillegg fikk vi høre om mange av de andre nordiske forfatterne som bodde i Roma på denne tiden.



Anne Berit Skeie, vår litterære veiviser i Roma (foto: Marianne/Mitt Roma)


Anne Berit Skeie leste dikt for oss om Roma skrevet av HC Andersen, Olaf Bull, Johannes Jørgensen, Jens Bjørneboe, Rolf Jacobsen og fra Sigrid Undsets roman Jenny . Vi besøkte Keats House der vi satt i husets bibliotek, vi vandret på Den ikke-katolske kirkegården, besøkte Den skandinaviske forening og vi drakk kaffe i det innerste rommet på L'Antico Caffè Greco, der mange av de nordiske kunstnerne hadde sine faste bord.


Foredrag i det innerste rommet på Caffè Greco (Foto: Marianne/Mitt Roma)


For meg ble denne Roma-turen både lærerik og inspirerende. Jeg ble så begeistret at jeg lovte å legge ut noen av diktene her på bloggen. Vel, det ble litt mer enn det, så hver dag til og med 24. desember, presenterer jeg et dikt av eller en historie om noen av de nordiske dikterne som reiste til Roma på 1800 og 1900-tallet. 

Dikteren Olaf Bull, som jeg kommer tilbake til senere i desember, besøker Roma for første gang i 1902, nitten år gammel, med sine foreldre. Han blir så betatt av "ruiner og knust stein" at han leser alt han kommer over om Romas historie, og etterhvert skriver han også dikt om Roma:

Ruin 

Der var en gang et tempel,
som stod med hundred søiler,
og udenfor gik livet
for alle løste tøiler.

Den vilde sværm der nede
som jog i døgnets gader,
den eiet ingen glæde
for templets kollonader.

Saa faldt i haarde dage
de niognitti ned.
Kun én stod ren tilbage
i aftenluftens fred.

Hvor klar var ei dens reisning!
Hvor pregtigt den var løvet!
Ideen fik opreisning,
da massen laa i støvet!

(av Olaf Bull)

Kilder
Dikt av Olaf Bull, lest av Anne Berit Skeie i Roma, oktober 2014.

torsdag 20. november 2014

Årets Romabøker


I det siste er det utgitt flere bøker om Roma og romernes historie, den jeg har kjøpt er:

Roma - fontenenes byav Hugo Flaten:

Jeg elsker bøker med "smale" temaer og gjerne på norsk. Jeg vil ha bøker om Roma, som tar for seg noe interessant, noe mer enn bare det mest opplagte. Roma - fontenenes by er en slik bok, særlig hvis du vil vite litt mer om Romas lange vanntradisjon og mange vannkilder. Hugo Flaten skriver om de romerske fontenenes historie, og dermed også byens historie. Flaten skriver:

"Romas kjenningsmelodi er lyden av rennende vann. Helt fra antikken har Roma blitt kalt Regina Aquarum, "Vannenes dronning". Ingen annen by i verden har eller har hatt så mange fontener som Roma." (Flaten s. 253)



Roma - fontenenes by (Foto:via)



Det jeg også liker er at boken er rikt illustrert og den tar for seg alle mulige varianter av vannkilder rundt om i hele Roma. Her er et lite utdrag fra kapittelet Drikkefontener og drikketrau:

"I tillegg til de artistiske fontenene var det svært mange drikketrau (beveratore) rundt omkring i hele byen. Dette er en egen klasse av fontener som var vanlige på 15-1800-tallet. De er oftest meget enkle, bruker ofte antikke sarkofager fra gamle romerske gravsteder eller antikke kar man har funnet rundt omkring - med mer eller mindre ornamentikk. Dette er igjen et godt eksempel på nyttig gjenbruk. Disse fontenene fylte et viktig behov både for dyr og mennesker, faktisk av så stor betydning at veier og plasser har fått sine navn etter dem, til tross for at de ser meget beskjedne ut."
(Flaten s. 167)


Fontenevann i Roma (Foto:Marianne/Mitt Roma)

To bøker om romersk historie:

Romerrikets Historie. Republikk vekst og fall, av Jon W. Iddeng og
Antikken. Hellas og Roma, fra bystat til Imperium, av Knut Ødegård. 

Og én kokebok:

Min italienske bestemors kjøkken av Mariangela di Fiore. En lekker kokebok, som ikke er fra Roma, men med oppskrifter fra hennes napolitanske bestemors kjøkken. Di Fiore har også skrevet dokumentarboka Camorraland om den napolitanske mafiaen.