Festmesse ved St. Olavsalteret
Den 16. oktober kl.16.00 holdes det festmesse i Roma, for sjette år på rad, til minne om Hellige Olavs omvendelse og dåp. Messen er åpen for alle og holdes ved St. Olavsalteret i kirken San Carlo al Corso midt i Romas hovedgate via al Corso. I 1892 fikk norske katolikker alteret i gave av pave Leo XIII. Drivkraften bak var biskop Johannes Fallize som var overhode for Den katolske kirke i Norge fra 1887 - 1922. Han fikk også den polske kunstneren Pius Welonski til å male kapellets altertavle i 1893.
|
Altertavlen i St. Olavskapellet malt av Pius Welonski 1893 (Foto: her) |
|
Detalj av altertavlen (Foto: Marianne/Mitt Roma)
|
Olavsalteret i San Carlo har alltid vært et viktig norsk kirkepunkt i
Roma med jule- og 17. maimesser, men alteret var nok ikke så ofte i bruk. Ledelsen i San Carlo al Corso mente på slutten av 1960-tallet at manglende bruk, var manglende inntekter og de vurderte å omgjøre kapellet til bruk for en mer populær helgen. De to norske ikke-katolske damene Olgese Mowinckel Ringler og Ciss Rieber-Mohn bestemte seg for å ta affære. Deres innsats førte til at kapellet ble reddet og restaurert, og det ble gjeninnviet i 1980.
|
Relieff av Olav den hellige på Nidarosdomen (Foto: Tor Belsvåg) |
En testamentarisk gave fra Olgese Mowinckel Ringler førte til opprettelsen av Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma i 2007. Foreningen ble stiftet for å bevare alteret som et norsk nasjonalmonument i Roma. Foreningen skal på økumenisk grunnlag stimulere kulturelle og religiøse virksomheter knyttet til St. Olavsalteret. Dagens katolske biskop i Oslo, Bernt Eidsvik, har fastsatt at det skal feires messe ved St. Olavsalteret hver 16. oktober til minne om Olav Haraldssons omvendelse og dåp i 1013/1014 i Rouen, dengang hovedstad i Normandie.
|
Utsnitt av Olavspanelet i Nidarosdomen ca 1320 (Foto: her) |
Olavsdagene i Roma er for venneforeningens medlemmer, da arrangeres det seminar, omvisninger og mottagelse i Residensen til den norske ambassadøren. Årets seminar på Det norske institutt i Roma, har som tema, Motreformasjonens Roma med innlegg om Luther, S. Carlo Borromeo, S. Filippo Neri og Caravaggio.
For medlemskap i Venneforeningen for St. Olavsalteret i Roma se her.
Om St. Olavsalteret se her