søndag 2. desember 2012

Mitt Romas julekalender - andre desember


I dag er temaet Romas mange englerI både kristendommen, jødedommen og islam er englen Guds tjener eller budbringer. Ordet engel kommer fra gresk angelos og betyr budbærer. Teologer, mystikere, diktere og kunstnere har i århundrer strides om hvordan englene ser ut, og om de overhodet kan iakttas av det menneskelige øye. Et fellestrekk for englefremstillinger i kunsten er at englene ofte ble fremstilt som kjønnsløse, androgyne eller mannlige helt frem til 1800-tallet. Visse elementer skulle alltid være med slik at man kunne gjenkjenne de navngitte englene. For eksempel skulle engelen Gabriel ha stav eller lilje når han besøkte Maria i Bebudelsen, men en trompet når han varslet dommedag.


Utsnitt av Bebudelsen i Capella Carafa i Santa Maria sopra Minerva av erkeengelen Gabriel med lilje i hånden og Den hellige ånd over som blåser "den høyeste kraft" mot Jomfru Maria.
(Foto: Marianne/Mitt Roma)

I  Evangeliet etter Lukas sier engelen Gabriel til Jomfru Maria:

"Frykt ikke, Maria! For du har funnet nåde hos Gud. Hør! Du skal bli med barn og føde en sønn, og du skal gi ham navnet Jesus ... Den hellige ånd skal komme over deg og den høyeste kraft skal overskygge deg. Derfor skal barnet som blir født være hellig og kalles Gud Sønn" (Luk 1:28-35)


Bebudelsen av Filippino Lippi fra 1880-årene er en del av alterveggen i Capelle Carafa som ble laget til ære for helgenen Thomas Aquinas i Santa Maria sopra Minerva. 
(Foto: Marianne/Mitt Roma)

Erkeengelen Mikael derimot måtte alltid svinge sverdet når han kjempet mot onde makter, slik som her på taket av Castel Sant' Angelo. I Johannes' Åpenbaring kjemper Mikael med sitt sverd mot dragen:

"Da brøt det ut en krig i himmelen: Mikael og englene hans gikk til krig mot dragen. Dragen kjempet sammen med englene sine, men de ble overvunnet, og det fantes ikke lenger plass for dem i himmelen."   
(Åp 12:7-9)


Erkeengelen Mikael på toppen av Castel Sant'Angelo eller Hadrians mausoleum 
(Foto: Marianne/Mitt Roma)


Da en pest tok livet av mange romere i 590 e. Kr, ledet pave Gregor den store en stor prosesjon på vei til Peterskirken for å be om guddommelig inngripen. Da prosesjonen passerte Hadrians mausoleum sier legenden at han så en engel på toppen som var i ferd med å stikke sitt sverd i skjeden. Dette ble tolket som en markering av at pesten var over, noe som viste seg å være tilfelle. Etter denne hendelsen plasserte paven en statue av erkeengelen Mikael på toppen av mausoleet som deretter fikk navnet Castel Sant'Angelo eller Engelsborg. Over hele Roma er englemotivet fremstilt i utallige former og materialer, her er noen jeg liker:



Alle foto av Marianne/Mitt Roma

1 kommentar: