torsdag 27. juni 2013

Elefant-obelisken på Piazza della Minerva


Gian Lorenzo Berninis søte lille marmor-elefant med en egyptisk obelisk på ryggen, er noe du umiddelbart får øye på når du kommer til Piazza della Minerva bak Pantheon. Da den ble satt opp i 1667 ble den straks kalt for Berninis porcino eller Berninis "lille grisunge". 



Berninis  elefant-obelisk (Foto: Marianne/Mitt Roma)



I 1665 ble den 5.47 m høye obelisken i rød granitt fra det 6. århundre f.Kr funnet av dominikanerne i det tilhørende klosteret til kirken Santa Sopra Minerva, da de skulle bygge et nytt gjerde rundt klosterhagen. Pave Alexander VII, som var veldig opptatt av hieroglyfer, fikk egyptologen Athanasius Kircher til å tyde obeliskens inskripsjonene. Her står det at obelisken er reist av farao Apries ved hans gravmonument i byen Sais i Nedre Egypt.



(Foto: Marianne/Mitt Roma)


Ingen vet når denne obelisken kom til Roma og heller ikke hvem som fraktet den hit. Det er mest sannsynelig at den ble reist ved Isis-tempelet, som lå inntil et Minervatempel (derav navnet på kirken "over Minerva") på Marsmarken rett bak Pantheon, i det samme området som obelisken ble funnet.  Den egyptiske Isis-kulten var svært popuær i Roma og det første offisielle tempelet til Isis ble bygget av Caligula



(Foto: Marianne/Mitt Roma)

Innskrifter i hieroglyfer ble betraktet av egypterne som kilder til urgammel visdom og obelisken skulle materialisere solstrålene og dermed sikre giveren, altså faraoen, solgudens hjelp. Ofte ble de satt parvis for å markere inngangen til templer eller gravmonumenter. De skulle sikre livets fornyelse eller evighet og ikke minst sikre forbindelsen mellom farao og solguden.



Illustrasjon fra Hypnerotomachia Poliphili (Foto: via)


Det ble bestemt at obelisken skulle reises på Piazza della Minerva og det kom mange forslag til designet på obeliskens base. Bernini hadde noen år før, da han jobbet for pave Urban VIII, tegnet kombinasjonen med en elefant som bærer en obelisk, men denne ble aldri realisert. Antakelig fikk han denne ideen etter en liknende illustrasjon i renessanseromanen Hypnerotomachia Poliphili fra1499 (se bildet over).



(Foto: Marianne/Mitt Roma)

Marmorelefanten ble utført av Berninis elev Ercole Ferrata i 1667 og plassert foran dominikanernes kirke Santa Sopra Minerva. På basen er det latinske inskripsjoner som refererer til datoen og den ansvarlige paven (Alexander VII). Her er det også en påminnelse til beundrere av monumentet om at obeliskens hieroglyfer representerer visdomen som vokser opp av og underbygges av elefantens klokskap:


 "det skal stor klokskap til for å bære mye visdom".



(Foto: Marianne/Mitt Roma)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar