søndag 14. desember 2014

Mitt Romas Julekalender

Fjortende desember

Hans E. Kinck reiser til Roma for første gang, høsten 1896, 31 år gammel. Han mener nordboerne drives mot Syden, fordi det er et sjelelig behov av dypere art, et savn, lengselen etter et land hvor det ikke finnes "en haapløs plet". Året etter reiser han nok en gang til Roma og da blir han boende til 1899. I novellesamlingen Trækfugle og andre fra 1899 kommer Italia også inn som et ledende motiv i diktningen hans. Novellene i Trækfugle handler om erotikk og kunst. Flere handler om nordboernes møte med Syden, ofte et farlig møte for turistene fra nord. I novellen Chrysantemum skriver Kinck om prestedatteren som reiser til Roma for å lære å male. Hun sier: ”hvor syden er deilig! Her er ingen lav grå himmel, hvor der går gamle kjerringer og skuler stygt på det som er vakkert…


Hane E. Kinck malt av Harald Brun i (Foto:via)


Kinck kontrasterer i denne novellen kjærlighetens ulike karakter i Norden og i Syden. Han presenterer forskjellen mellom "smått tilmålte gleder" i nord og "full livsutfoldelse" i sør. I tillegg skildrer Kinck ulike blomster, der blomstene antyder noe om hva slags kjærlighet den unge kvinnen opplever i forhold til de ulike mennene hun møter:

Gud for en sol om dagen! Derute i bakken hvor vi tegner, der står mandeltrærne allerede i blomst på de nakne grener. Blomstene henger hvite opp i luften som nyspadd, brun, tung muld. Jeg liker så å stå i den bakken og vente på aften. Da klinger et lyst avemaria ensteds ut av et lite klostertårn, risler spedt og ungt; det svarer tungt og eldet fra et kirketårn inne i byen, det bruser, durer, samler seg så i et vuggende hav som stiger skyllende opp over all Rom, over alle vigner, over Campagnaen. Da dør vestenhimmelens rødhet; de gulhvite lykter tennes, står som bleke ulne dusker med lyskransen om seg ut mot dis og dunst. Da flyver mandelblomstene rent vekk og inn i skumringen.
Han, maleren, liker også å vente. Da snakker ikke han heller. – Tenk han er bare 26 år!...” (Kinck s. 115)


Roman Campagna av Thomas Cole, 1843 (Foto:via)


Kilder
Chrysantemum, i Trækkfugle og andre noveller, 1899
Edvard Hoems forelesning i Roma, oktober 2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar