Roma er en av nordmenns topp 5 reisefavoritter
Reisebloggen Bravofly har skrevet et innlegg om "Nordmenns topp 5 reisefavoritter", fordi en ny reisestudie viser at nordmenn reiser i gjennomsnitt til utlandet tre ganger hvert år, gjerne på langhelger til Europas mest kjente storbyer. De fem byene London, Paris, New York, Roma og Barcelona står øverst på nordmenns favorittliste. Reisebloggen Bravofly har intervjuet Mitt Roma for å finne ut hva som gjør Roma så attraktiv :
"Vi ville finne ut hva som gjør disse byene så attraktive og har derfor pratet med to reiseglade bloggere som deler sine tanker og tips om byene som står deres hjerter nær. Maria Ebbestad, bak bloggen Reisetid, har reist verden rundt og deler her sine beste tips fra London, Paris, New York og Barcelona. Lokal input fra Roma har vi fått fra lommekjente Marianne Schibbye Bergesen, som driver bloggen Mitt Roma.
4. ROMA
Hva skiller byen fra andre Europeiske storbyer?
– Nesten tre tusen års historie omgir deg hele tiden når du er i Roma, enten du er på et museum, i en kirke eller bare vandrer rundt i gatene. Hvor enn du snur deg ser du bygg, skulpturer og kunst som får deg til å ønske at du har mer kunnskap om byens historie, samtidig som du føler deg hjemme, fordi romernes historie på mange måter også er vår historie. Roma er fremdeles en by for vandrere, da du kan spasere i trange middelaldergater uten fortau, med svært få biler.
Hva er mest spesielt med byen i dine øyne?
– Jeg synes det mest spesielle ved Roma er Gjenbruksmonumentene. Det vil si at mye av bebyggelsen, fontenene og monumentene i byen er en form for gjenbruk. For eksempel ble Pantheon bygget opp igjen flere ganger, blant annet som tempel for alle guder og som kirke for alle martyrer, noe som sparte den for plyndring. Store deler av Colosseum ble demontert stein for stein og brukt som fundament i nye bygg. Obeliskene som en gang stod foran faraoenes templer i Egypt ble stjålet av romerne, fraktet over Middelhavet og reist i Roma som et seierssymbol. Etter hvert falt disse ned og ble senere gjenbrukt av pavene som et kristent seierssymbol, gjerne med et kors på toppen.
Hva er din favorittattraksjon i byen?
– Det er umulig å kun velge én attraksjon, men jeg har flere steder jeg gjerne besøker når jeg synes det er i overkant mange mennesker i Romas gater:
Bramantes kloster er en rolig oase og en bortgjemt perle som jeg ofte trekker meg tilbake til for å finne ro. Forbausende få finner frem hit, bare når galleriet i samme bygg har populære utstillinger er det en viss trengsel.
Palazzo Altemps, fordi det har en stor samling antikke skulpturer i et av Romas fineste renessansebygg. Selv om museet ligger rett ved Piazza Navona er det aldri kø eller plagsomt mange mennesker her.
Når du er i Roma er det obligatorisk å se solen gå ned, gjerne fra en av byens mange takterrasser. Jeg liker den litt bortgjemte baren på toppen av hotellet Albergo Cesàri, i nærheten av Pantheon.
I den store, grønne, Borgheseparken kan man jogge, sykle, gå og ha piknik I vakre omgivelser. Parken huser også flere flotte museer, blant annet Borghesemuseet.
Romas fineste bygning etter Pantheon, er Richard Meyers bygg fra 2005 over keiser Augustus antikke fredsalter Ara Pacis. Her trenger du ikke engang å gå inn, alt kan ses utenifra!
Også samtidskunstmuseet MAXXI fra 2009, tegnet av Zaha Hadid er en favoritt.
For de som kommer til Roma for første gang kan det være ok å ta heisen opp på Vittoriano, Fedrelandsalteret, for å nyte en fantastisk panoramautsikt over byen.
Hvorfor burde andre reise til byen?
– Roma har uendelig mye å by på, med muligheter for de fleste. I andre italienske byer, som Firenze og Venezia, må du stå i kø og betale for nesten alt, spesielt i kirkene. I Roma finnes det derimot en rekke kirker og attraksjoner som er gratis. De romerske kirkene er fulle av unike kunstskatter som anbefales på det sterkeste. Byen egner seg også utmerket for den som ønsker å bare nyte livet, sitte på en trivelig fortauskafé og drikke en kopp deilig, italiensk kaffe.
Har byen noen skjulte skatter?
– I Roma snubler du over skjulte perler når du minst venter det:
Butikken Ai Monasteri, som ligger rett ved Piazza Navona, er mildt sagt uvanlig, da alt som selges er laget av munker. De har et vareutvalg du garantert ikke finner mange andre steder, og selger blant annet Elixir di lunga giovenezza , som skal være en ungdomsdrikk.
Den monstergapende hovedinngangen til Palazzo Zuccari i Via Gregoriana like ved Spansketrappen er også morsom å få med seg.
Det ”underjordiske Roma” har mye å by på. Du kan bestille en guidet tur i Nekropolis, som er gravgaten under Peterskirken hvor du blant annet kan se apostelen Peters grav.
Utenfor byen kan du gå ned i katakombene, eller du kan besøke krypten under kirken St Nicola in Carcere. Her kan du betale kirketjeneren noen euro for å komme ned under kirken og se fundamentene til noen av Romas eldste templer fra republikansk tid."
Noen av stedene Mitt Roma har skrevet om:
Bramantes Kloster
Palazzo Altemps
Takterrassen til Albergo Cesàri
Borgheseparken
Ara Pacis
Maxxi-museet
Il Vittoriano
Ai Monasteri
Monsterfasaden til Palazzo Zuccari
Peters grav under Peterskirken
St. Nicola in Carcere