torsdag 28. februar 2013

Papa Benedettos siste dag på jobb...


I dag abdiserer Il Papa, Guds stedfortreder på jorden (Vicarius Iesu Christi), Peters etterfølger (Successor Petri), Den øverste brobygger (Pontifex Maximus) på grunn av høy alder og dårlig helse. Klokken åtte i kveld trekker pave Benedikt XVI seg tilbake i sommerresidensen Castel Candolfo før han flytter inn i et kloster i Vatikanet som pave emeritus. 

De siste pavene som frivillig har trukket seg var eremittpaven Celestine V i 1294 og Gregor XII i 1415. I de siste 600 år har paven sittet på livstid og bokstavelig talt dødd i "stolen". En skrøpelig tilårskommen pave kunne også gjemmes bort i Vatikanets indre gemakker. Men kanskje pave Benedikts oppsiktsvekkende "moderne" beslutning har vært å forhindre en gjentakelse av forgjengeren den salige pave Johannes Paul II lite verdige avslutning. Han led av Parkinsons og leddgikt og var bare formelt overhode de siste årene av sitt liv.



Pave Benedikts siste audiens på Petersplassen i går (Foto: Gabriel Bouys/AFP)

Pave Benedikt er kjent som en klarttenkende og skriftlærd kirkelærer, opptatt av religiøse dogmer og kirkens enhet, en respektert person, teologisk konservativ som sin forgjenger, pave Johannes Paul, men uten hans karisma. Paven etterlater seg en kirke preget av overgrepsskandaler som ennå ikke er ryddet opp i, korrupsjon, hemmelige nettverk og interne stridigheter. Mange katolikker håper på at valget av ny pave skal føre til endringer i kirken og slutt på skandalene. 115 kardinaler, alle menn, de fleste fra Europa eller Nord-Amerika og med gjennomsnittsalder på 72 år, det såkalte konklave, møtes i morgen for å velge en ny pave for en kirke der to tredjedeler er kvinner og bor i Asia, Afrika og Sør-Amerika. En pave som blir åndelig leder for verdens 1,2 milliarder katolikker. Vatikanet håper å ha en ny pave klar til midten av mars, som dermed kan innsettes før palmesøndag 24. mars.



Fra filmen Vi har en pave (Foto: Filmweb)


Mens vi venter på den hvite røyken fra Det sixtinske kapell og ordene Habemus Papam - et latinsk uttrykk som brukes ved annonseringen av en ny pave - kan vi more oss med å se den fornøyelige filmen laget av Nanni Moretti: Habemus Papam - Vi har en pave!

Kilder:

Aftenposten 12/2 2013 og Klassekampen 28/2 2013

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar