lørdag 21. desember 2013

Mitt Romas julekalender

Tjueførste desember

På Marsmarken, som dengang var et treningsfelt for romerske soldater, bygget Augustus sitt enorme sirkelrunde gravmæle omgitt av en offentlig park (i dag Piazza Augosto Imperatore). Mausoleet ble påbegynt etter at stedet ble en gravplass for Augustus' nevø og svigersønn Marcellus, som døde i 23 f.Kr. Mausoleo di Augosto står fortsatt den dag i dag, men er preget av forfall og det er stengt for publikum.


Augustus mausoleum (Foto: via)

Da Augustus døde om sommeren i 14 e.Kr., i Nola syd for Roma, ble liket eskortert tilbake til hovedstaden om natten for å forhindre forråtnelse. Liket ble brent på et stort bål på Marsmarken og deretter stedt til hvile i den julisk-claudiske slekts familiegrav. Her ble romerske keisere og deres familiemedlemmer begravd i hele det 1. århundre e.Kr. fra Augustus til Nerva i 98. 



Modell av Augustus mausoleum (Foto: via)


Det sirkulære mausoleet er 87 m i diameter. Det var 40 meter høyt og beplantet med sypresser som gikk i ringer opp til toppen. På toppen stod sannsynligvis en kolossal bronsestatue av keiser Agustus. På hver side av inngangen stod egyptiske tvillingobelisker av rød granitt. Obeliskene ramlet ned etterhvert og ble liggende i flere deler, inntil de ble restaurert og satt opp igjen. I dag står en ved Santa Maria Maggiore på Piazza dell'Esquelino, den andre i fontenen på Piazza del Quirinale. 


Den ene granittobelisken på piazza dell'Esquelino (Foto: via)


På begge sider av inngangen til mausoleet var det pilastre som det var festet bronsetavler på med gravinskripsjonen om prestasjonene til den guddommelige Augustus, Res Gesta divi AugustoEn beretning i første person om hans liv og hva han oppnådde. På dagen for Augustus' begravelse ble alle offentlige og private foretninger stengt. Like etter proklamerte Senatet at Augustus hadde blitt guddommeliggjort.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar