tirsdag 9. desember 2014

Mitt Romas Julekalender

Niende desember

I 1715 lånte Ludvik Holberg passet til vennen Mikkel Røg og reiste sydover på billigste måte, under navnet Michel Recco. Enkelte strekninger gikk han også til fots. Han hadde hørt at det var mulig å reise helt til Roma for bare 20 riksdaler! Han kom til Marseille og derfra tok han båt til Genova. Der ble han liggende febersyk på et billig pensjonat. Verten tok betaling per time, antakelig var det et bordell. Omsider kom han seg videre mot Roma med skip, som lenge ble liggende vindstille. Det ble også panikk om bord – sjørøvere – men piratene nøyet seg med å ta konvoiskipet og lot de andre dra videre. Holberg hadde fått nok av sjølivet og tok landeveien videre. Men heller ikke på landjorden kunne han føle seg trygg, veien ”krydde av orm”, slik at han knapt turte å stå stille, forteller han! Etter to dagers vandring var han i Roma, han besøker Peterskirken og utbryter:

Der så jeg det syn som er det praktfulleste, ikke alene i Rom, men på hele jorden. Det at jeg så Slottet (San Angelo), (Peters)- kirken og piazzaen fikk meg til helt å glemme mine trengsler. Især ble jeg betatt av kirkens prakt”.
(Langslet s. 89)


San Carlo al Corso og Peterskirken i det fjerne (Foto:Marianne/Mitt Roma)

Etter hvert  skriver Holberg: Ad Virum perillustrum Epistola en slags selvbiografi skrevet på latin, som på dansk har fått tittelen Tre breve til en fornem herre (1728). Her forteller også Holberg om sine utenlandsreiser. Som reiseskildrer er han her på sitt mest komiske, med evne til å havne i de utroligste situasjoner: 

Han fikk leiet rom hos en krovert like ved Den spanske trappe, men holdt seg mest innendørs en hel måned for å få has på malariaen, først med medisiner, som ikke hjalp, så med faste. Vertinnen drev en lønnsom bigeskjeft som hore, og prøvde å overbevise Holberg om at han burde ta sengekur hos henne, så ville nok sykdommen forsvinne! Da flyktet han i hast og fikk seg et annet værlse. (...) 
Han så den aldrende pave Clemens XI bli båret på sin sedia til kapellet, omgitt av sveitsergardister, mens paven utdelte velsignelser til begge sider – og Holberg knelte ned, som alle andre, det var jo simpel høflighet mot en fremmed fyrste! Siden krøp han på sine knær opp Scala Santa, den hellige trapp, som Jesus skal ha besteget på vei til Pilatus’ palass – hvis det er sant som tradisjonen påstår, kunne det jo ikke være under hans verdighet å ære disse hellige fotspor; og hvis det ikke er sant, kunne det vel iallfall ikke skade å vise en slik fromhet?” (Langslet s. 89- 90)


Den hellige trappen: Scala Santa (Foto:via)


Inspirert av Romas syv høyder var også Holberg den første som snakket om Bergens syv fjell. I Bergen derimot, er det stor uenighet om hvilke fjell dette er! Alle er enige om at det bør være syv fjell og tallet er nok inspirert av antallet høyder rundt Roma. Tallet syv har også både noe historisk og noe hellig ved seg, som de syv underverk, syv ukedager, syv kardinaldyder, syv sakramenter og syv dødssynder osv.   

Kilder
Den store ensomme, en biografi om Ludvik Holberg, Lars Roar Langslet, 2001.
Edvard Hoems forelesning i Roma, oktober 2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar